Το Iράν συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για να αντιμετωπίσει την παρουσία του Ισλαμικού κράτους στο Αφγανιστάν. Όπως αποκαλύπτει το Foreign Policy, αυτοί οι εδώ και δεκαετίες εχθροί παραμέρισαν τις διαφορές τους προκειμένου να πολεμήσουν το ISIS στις επαρχίες Κουντούζ και Χελμάντ, που συνορεύουν με το Ιράν. Η ύπαρξη και η επεκτεινόμενη δράση του τρομοκρατικού ψευδοκράτους έχει μεταβάλει την διπλωματική σκηνή στην περιοχή, μετατρέποντας παλιούς εχθρούς σε συμμάχους.
Το σιιτικό ιρανικό κράτος τηρούσε επί πολύ καιρό εχθρική στάση απέναντι τους σουνίτες Ταλιμπάν, θεωρώντας τους άμεση απειλή. Το Ιράν συμμετείχε στη Βόρεια Συμμαχία που βοήθησε τους Αμερικανούς να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν το 2001. Οι στρατηγικές απόψεις των Ιρανών όμως άρχισαν να μεταβάλλονται από το 2007, όταν η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα. Η εξάπλωση του ISIS στο Αφγανιστάν οδήγησε σε αλλαγή στάσης της Τεχεράνης, η οποία βλέπει πλέον τους Ταλιμπάν ως μια πολύ μικρότερη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.
Το ISIS έχει δηλώσει πως η ιρανική κυβέρνηση, η οποία μάχεται εναντίον του σε Συρία και Ιράκ, είναι βασικός του στόχος. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι χαρακτήριζε τους Ιρανούς ως τους «πικρότερους εχθρούς» του, και δήλωσε πως «το Ιράν θα μετατραπεί σε λίμνες αίματος» από το Ισλαμικό Κράτος.
Επομένως, όπως είναι φυσικό, το Ιράν είδε την επέκταση της έντονα αντισιιτικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν ως κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό. Το Χορασάν (έτσι λέγεται το θυγατρικό μέλος του ISIS στο Αφγανιστάν) έχει ήδη 3.000 μαχητές, οι οποίοι, εκτός των άλλων, επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράν για να μεταφέρουν την σύγκρουση εκεί. Για τον λόγο αυτό η Τεχεράνη άρχισε να συνεργάζεται με τους πρώην εχθρούς της, παρέχοντάς τους χρήματα και μικρές ποσότητες όπλων χαμηλής ποιότητας (όπως πολυβόλα και RPG) μαζί με πυρομαχικά. Η βοήθεια αυτή δεν είναι αμελητέα, αλλά ούτε αλλάζει πλήρως τα δεδομένα της σύγκρουσης.
Στόχος είναι να διατηρηθούν ασφαλή τα 824 χλμ των συνόρων ανάμεσα στο Ιράν και στο Αφγανιστάν. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο λόγω της «πορώδους» φύσης των εν λόγω συνόρων, η οποία δίνει την δυνατότητα σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εισέλθουν στη σιιτική χώρα και να πολεμήσουν εναντίον της.
Βέβαια η αντισιιτική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ώθησε το Ιράν σε αυτή την παράδοξη συμμαχία. Η ιρανική ηγεσία πιστεύει ότι πίσω από το ISIS κρύβεται η Σαουδική Αραβία, με την οποία ανταγωνίζεται όλο και σκληρότερα τα τελευταία χρόνια. Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν, Φραντς-Μίχαελ Μέλμπιν, «το Ιράν θα ερμηνεύσει κάθε κίνηση του ISIS ως ένα μέτωπο για επιθετική συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας», ενώ προσέθεσε ότι «αν το ISIS ανέλθει στα ανατολικά τους σύνορα, οι Ιρανοί θα αισθανθούν ότι η Σαουδική Αραβία δημιουργεί δεύτερο μέτωπο».
Οι ΗΠΑ _ οι οποίες δεν αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν, όπως υποσχέθηκε ο Ομπάμα, λόγω της αστάθειας στην περιοχή _ κατακρίνουν την πολιτική του Ιράν, αν και φαίνεται πως έχουν εξίσου μεγάλη προθυμία να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Φοβούνται πως όποια υποστήριξη προσφερθεί στους Ταλιμπάν θα χρησιμοποιηθεί ενάντια σε Αμερικάνους στρατιώτες στο μέλλον. Έτσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η Αμερική επιθυμεί «το Ιράν να συνεργαστεί άμεσα και εποικοδομητικά με την αφγανική κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα, στηρίζοντας την σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν. Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίζει τους Ταλιμπάν».
Η συμμαχία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και το Ιράν είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά απροσδόκητων συνεργασιών που προκάλεσε η άνοδος του ISIS. Μια άλλη τέτοια «συνεργασία» υπάρχει ανάμεσα σε ΗΠΑ και κυβέρνηση Άσαντ, με αμερικανικά αεροσκάφη να χτυπούν στόχους του Ισλαμικού Κράτους την ώρα που στρατεύματα του Συριακού Αραβικού Στρατού τους επιτίθενται από το έδαφος. Στο Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές στηριζόμενες από το Ιράν ευνοούνται από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών κατά του ISIS.