Η Αθήνα του 1841 είχε διανύσει μόλις επτά χρόνια από όταν ανακηρύχθηκε επίσημα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και ήταν, όπως συνηθίζουμε να λέμε σήμερα, ένα μεγάλο χωριό –ούτε καν 8.000 κατοίκους είχε τότε. Εν έτει 2016, η ιστορία εκείνης της εποχής ξαναζωντανεύει μέσα από το παλιότερο σωζόμενο βιβλίο πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, της περιόδου 1841-1842.
Το τεκμήριο αυτό το παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε ημερίδα του τμήματος Δημοτικού και Ιστορικού Αρχείου του δήμου Αθηναίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η σημασία της αξιοποίησης του δημοτικού αρχείου, που περιέχει πολύτιμο υλικό για τους ιστορικούς αλλά και χρήσιμο σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν στοιχεία του παρελθόντος της πόλης αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών, τις διοικητικές δομές, τις σχέσεις των δημοτικών Αρχών με την κεντρική εξουσία, την τοπική ιστορία. Για το αρχείο, για τα σημαντικά τεκμήρια που περιέχει αλλά και για την ενίσχυση των δράσεων που συνδέονται με αυτό μίλησαν, μεταξύ άλλων η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κυρία Νέλλη Παπαχελά και ο δημοτικός σύμβουλος και ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας κ. Θάνος Βερέμης.
Την ίδια ώρα, ο κ. Καμίνης προανήγγειλε τον σχεδιασμό της ψηφιακής εφαρμογής ΔΗΜ@αρχείον, μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η περιήγηση στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του 19ου αιώνα. Και όχι μόνο. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου αρχειακών φορέων της πρωτεύουσας.
Άλλωστε, η δυνατότητα να είναι προσιτό στον κόσμο ένα αρχείο με πλήθος τεκμηρίων συνδέεται άρρηκτα με το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίσει την ιστορία του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στο παλαιότερο σωζόμενο βιβλίο πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, της περιόδου 1841-42, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι μέσω αυτού «μπορεί κάποιος να στρέψει τη ματιά του στην περίοδο που η Αθήνα ήταν νεοπαγής πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και να μελετήσει τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία των δομών και των δημοκρατικών θεσμών καθώς και τη σχέση της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία».
Η δημοτική αρχή δίνει μεγάλη σημασία στην καταγραφή και διάσωση του αρχειακού υλικού του δήμου Αθηναίων, με αιχμή σημαντικότατα αρχεία όπως του Εθνικού Κήπου, των κοιμητηρίων.
Για τον ρόλο του ιστορικού και δημοτικού αρχείου του δήμου Αθηναίων αλλά και για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό μίλησαν επίσης η αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών, που έχει την εποπτεία του Ιστορικού Αρχείου, κυρία Αμαλία Ζέπου, η αντιδήμαρχος για την Κοινωνική Πρόνοια κυρία Μαρία Στρατηγάκη, η προϊσταμένη του τμήματος Ιστορικού Αρχείου κυρία Ζέττα Αντωνοπούλου, καθώς και τα στελέχη του δήμου Αθηναίων κυρίες Λένα Χαλβατζά, Κατερίνα Αγοραστού και Βασιλική Σφήκα και οι κκ. Ευάγγελος Γαβριελάτος και Παναγιώτης Σκαρβέλης.