Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη μπορεί να υπονομευτεί από το ενδεχόμενο ενός Brexit και την έλλειψη συνοχής μεταξύ των χωρών-μελών αναφορικά με την τραπεζική ένωση, είπε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε αποφοίτους του Stanford στην Αθήνα είπε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, ενώ οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις και η προσφυγική κρίση έχουν δημιουργήσει αυξημένη αβεβαιότητα.

«Θέματα όπως η πιθανότητα ενός Brexit και οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των χωρών μελών αναφορικά με την τραπεζική ένωση, καθώς και η αργή πρόοδος στην δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο για τη διασφάλιση της αρχιτεκτονικής ενός χρηματοοικονομικού συστήματος κατάλληλου ώστε να διασφαλίζει την σταθερότητα».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τραπεζικό σύστημα είπε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης οδηγούν στην εκ νέου αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ για τον δανεισμό των εγχωρίων τραπεζών, ενώ τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εμπόδιο στη μείωση των NPEs το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ωστόσο ότι εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις τράπεζες παραμένει το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, το γεγονός ότι η ψυχολογία στις αγορές είναι ακόμη ευμετάβλητη και τα capital controls παραμένουν σε ισχύ, δυσχεραίνουν αυτήν την προσπάθεια.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η επιτυχία των επιχειρησιακών μοντέλων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, που έχουν επικυρωθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Και συμπλήρωσε πως η μη εξυπηρετούμενη έκθεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια των τραπεζών για επανακαθορισμό του μοντέλου λειτουργίας τους, ενώ γενικότερα καθυστερεί την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στις χώρες του Νότου.