«Εγώ παρέλαβα μία Ν.Δ. η οποία είχε χάσει τις εκλογές με 7 μονάδες διαφορά. Και σήμερα είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις 8 με 10 μονάδες σε κάθε δημοσκόπηση» είναι η μόνιμη επωδός του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σκιά των συζητήσεων για το εάν είναι η όχι η αξιωματική αντιπολίτευση σε στρατηγικό αδιέξοδο.
«Εάν εμείς είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, τι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τι να πουν τα υπόλοιπα Κόμματα;» διερωτήθηκε χθες, μιλώντας στο Ρ/Σ Σκάι και συμπλήρωσε, «δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πάντα περιθώρια για βελτίωση και διόρθωση των αδυναμιών, αλλά αλίμονο αν είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο η Ν.Δ. η οποία προηγείται με διψήφια ποσοστά σχεδόν στις δημοσκοπήσεις».
Αυτή η φράση του κ. Μητσοτάκη δεν ειπώθηκε τυχαία και αποτελεί μήνυμα σε διάφορες πλευρές της Ν.Δ. –και προς τμήμα των «καραμανλικών» – που ασκούν εσχάτως κριτική για πτυχές της στρατηγικής του κόμματος, ειδικά μετά την απομάκρυνση του σεναρίου για πρόωρες εκλογές ή μετά την πρόσφατη αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη διάταξη της off shore. Ακόμη, θεωρείται δεδομένος ο κομματικός ανασχηματισμός, όπως αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής, καθώς ο κ. Μητσοτάκης κρίνει επιβεβλημένες πολλές αλλαγές στο σημερινό σχήμα.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχωρεί με μεγαλύτερη ένταση την αλίευση ψηφοφόρων και στελεχών από το λεγόμενο μεσαίο χώρο, τον οποίο όπως θεωρεί, δεν μπορεί να προσδοκά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι θα προσελκύσει.
Στη σκιά της αναφοράς του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (συνέντευξη Real News) για συμπόρευση εκσυγχρονιστών και μεταρρυθμιστών πολιτικών, όπως π.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Μανιάτης, με τη Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να αναφερθεί ονομαστικά σε πρόσωπα.
Για την ηγεσία της Ν.Δ. προέχει σε αυτό το στάδιο η προσέλκυση πολιτών από το λεγόμενο μεσαίο χώρο που δεν είχαν φθαρεί πολιτικά το προηγούμενο διάστημα με θέσεις ευθύνης στο ΠαΣοΚ και δεν έχουν αρνητικό πρόσημο.
Κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τη σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι να συμπορευτούν με την αξιωματική αντιπολίτευση πρόσωπα που προέρχονται από το κέντρο ή την κεντροαριστερά, έχουν μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό προφίλ. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην περιφέρεια και σε πρόσωπα που, όπως λένε, «έχουν να πουν κάτι στην τοπική κοινωνία, δεν είναι φθαρμένα, έχουν θετικό πρόσημο και αποτελούν αξιόπιστες επιλογές λόγω της συνολικής τους παρουσίας».
Και όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο στόχος της Ν.Δ. είναι να γίνει το αποκούμπι των πολιτών «που κατ΄ εξοχήν δουλεύουν στην ιδιωτική οικονομία, που ξυπνάνε νωρίς, που παλεύουν, που έχουν μια υγιή σχέση με την επιχειρηματικότητα είτε είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είτε είναι οι ίδιοι μικροί και πιο μεσαίοι επιχειρηματίες».
Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον και η εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αύριο, όπου θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν με θέμα την απασχόληση, ο κ. Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι.
Βέβαια, από τη Συγγρού, διαμηνύουν ότι δεν τους αφορά η συζήτηση για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών άλλων κομμάτων και εμμένουν στη γραμμή, ότι η Ν.Δ. εκφράζει τις «πραγματικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου» και η νέα πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών και όχι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω των συζητήσεων της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι κάνει ότι και ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας το 1988, δηλ. επιχειρεί να αλλάξεις το εκλογικό σύστημα γιατί βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές.
Επίσης, θα προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ένα θέμα που άνοιξε, όπως λένε στη Συγγρού, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ ήδη η επιτροπή του κόμματος, υπό τον Κώστα Τασούλα, προχωρά στην επεξεργασία των θέσεών της, ενώ οι βασικοί άξονες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή, και ενώ στο παρασκήνιο υπάρχει ψυχρό κλίμα μεταξύ των «καραμανλικών» και «σαμαρικών», αλλά και των πρώτων με τη σημερινή ηγετική ομάδα, η Ν.Δ. προσπαθεί να καλύψει και τα νώτα της στα δεξιά, αφού ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους, η Εθνική Ενότητα, το κόμμα των Γιώργου Καρατζαφέρη και Τάκη Μπαλτάκου και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη.
Δεν ήταν τυχαία η κίνησή μιας ομάδας 13 βουλευτών (Σάββας Αναστασιάδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Αντωνιάδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Σίμος Κεδίκογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Βασίλης Οικονόμου και Μάξιμος Χαρακόπουλος) να στείλουν, στη σκιά της απόφασης της Γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, επιστολή στον Πρωθυπουργό και να ζητήσουν την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τον «αρνητή εθνομηδενιστή», θυμίζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις του.