Στη δημιουργία της πέμπτης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας (private bank) της Ελβετίας προχωρεί ο έλληνας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ελβετικές εποπτικές Αρχές για τη συγχώνευση της ελβετικής EFG International με την επίσης ελβετική BSI που εξαγόρασε τον περασμένο Φεβρουάριο αντί 1,33 δισ. ελβετικών φράγκων. Η ανακοίνωση της εποπτικής αρχής της Ελβετίας, Finma, ήλθε λίγες ώρες μετά την απόφαση του ελβετού γενικού εισαγγελέα να ξεκινήσει δικαστική έρευνα κατά της BSI και αφού οι Αρχές της Σιγκαπούρης αφαίρεσαν την άδεια λειτουργίας τής εκεί θυγατρικής της.
Το ζήτημα ότι η BSI βρισκόταν στο μικροσκόπιο των εποπτικών Αρχών ήταν γνωστό καθώς η εδρεύουσα στο Λουγκάνο τράπεζα «βγήκε στο σφυρί» στο πλαίσιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων από τη βραζιλιανική BTG Pactual, μετά τη σύλληψη στα τέλη του 2015 του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Αντρέ Εστέβες, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο της Petrobras. Ο 47χρονος βραζιλιάνος επιχειρηματίας, που είχε αγοράσει την BSI το 2014 από την ιταλική Generali αντί 1,25 δισ. ελβετικών φράγκων, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2015 για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Βραζιλίας, χωρίς ωστόσο να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αφέθηκε όμως ελεύθερος στα τέλη του περασμένου Απριλίου από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Προστασία έναντι «κινδύνων»


Η BSI έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο που αφορά το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας, με τις Αρχές της Σιγκαπούρης να αφαιρούν στα τέλη του προηγούμενου μήνα την άδεια λειτουργίας τής εκεί θυγατρικής της. Η ανάμειξη της BSI στην υπόθεση με το κρατικό fund της Μαλαισίας ήταν ασφαλώς γνωστή στην EFG International, η οποία είχε αναθέσει σε δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές να αναλύσουν διεξοδικά τι θα μπορούσε να πάει στραβά.
Η EFG International είχε επίσης ενημερώσει τη Finma. «Αλλά ουδείς πίστευε ότι οι ελβετικές Αρχές θα δρούσαν με τέτοια αυστηρότητα» αναφέρουν οι «Financial Times» σε σχετικό ρεπορτάζ. Παρά ταύτα, προσθέτει η εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της EFG International Γιόακιμ Στρέλε «εξακολουθεί να μην ανησυχεί για την υλοποίηση της εξαγοράς, καθώς έχουν γίνει προβλέψεις για την καταβολή προστίμων και αποζημιώσεων στο μαλαισιανό fund ή οπουδήποτε αλλού, αποζημιώσεων που εν πάση περιπτώσει δεν θα ξεπεράσουν τα 1,33 δισ. ελβετικά φράγκα, που είναι το τίμημα της εξαγοράς».
Αλλωστε η EFG Inter-national έχει ανακοινώσει ότι στη συμφωνία εξαγοράς προβλέπεται προστασία έναντι «γνωστών και άλλων κινδύνων» με ποσό –το ύψος του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί –να έχει τοποθετηθεί για αυτόν τον σκοπό σε δεσμευμένο λογαριασμό.
Οι αυστηροί έλεγχοι των εποπτικών Αρχών είναι εκείνοι που δημιούργησαν την εμπλοκή και τους πονοκεφάλους στον Γιόακιμ Στρέλε. Οι Αρχές της Ελβετίας, η Finma εν προκειμένω, αποκάλυψαν «κατά συρροήν παραβιάσεις» των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος από την BSI, που συνδέονται με ένα σκάνδαλο διαφθοράς εις βάρος του Κρατικού Ταμείου της Μαλαισίας 1MDB. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) ανακοίνωνε πάραυτα ότι αφαιρεί την άδεια λειτουργίας της θυγατρικής της BSI στη χώρα εξαιτίας 41 παραβιάσεων του νόμου και ότι επιβάλλει στην τράπεζα πρόστιμο 13,3 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης (8,7 εκατ. ευρώ).
Ουδέν κακόν αμιγές καλού


Επιπλέον, υπάρχει και κάτι το θετικό στην τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα. «Είναι το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες των εποπτικών Αρχών θα μπορούσαν να περιορίσουν κάθε εσωτερική αντίσταση από τραπεζίτες της BSI σε ό,τι αφορά την πώληση της τράπεζας στην EFG» σημειώνουν οι «FT». Οσο για τις φιλοδοξίες του ηλικίας 57 ετών Γιόακιμ Στρέλε, η εφημερίδα αναφέρει ότι ίσως θα πρέπει πλέον να αναθεωρήσει την αρχική του πρόθεση να διατηρήσει τη θυγατρική της BSI στη Νοτιοανατολική Ασία. Σε κάθε περίπτωση, έχει χρόνο μπροστά του για να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. Η Finma ενέκρινε την εξαγορά από την EFG υπό τον όρο ότι εντός 12μήνου θα έχει πλήρως απορροφήσει την BSI και θα έχει λύσει όλα τα νομικά ζητήματα που εκκρεμούν. «Φιλοδοξία του Γιόακιμ Στρέλε είναι να συνδυάσει δύο τραπεζικές κουλτούρες σε μια επιχείρηση κορυφαία στον κλάδο της και με μέγεθος που θα της επιτρέπει να τα βγάζει πέρα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τους αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες, τον οξυμένο διεθνή ανταγωνισμό και τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές» αναφέρουν οι «FT».
Η BSI, θυγατρική του βραζιλιανικού τραπεζικού ομίλου BTG Pactual, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 80 δισ. ελβετικά φράγκα (72,5 δισ. ευρώ). Πρόκειται για την αρχαιότερη τράπεζα στο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο. Ιδρύθηκε το 1873 ως Banca della Svizzera Italiana και αρχικά διαχειριζόταν περιουσίες ευκατάστατων ιταλόφωνων Ελβετών. Το 1998 εντάχθηκε στον ιταλικό Ομιλο Generali, έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στον κόσμο, από όπου την αγόρασε ο βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος Αντρέ Εστέβες, ο οποίος φιγουράρει στη θέση 628 της λίστας του «Forbes» με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια. Η αναλόγων μεγεθών EFG International ιδρύθηκε στη γερμανόφωνη Ζυρίχη το 1995 και ελέγχεται από τον έλληνα δισεκατομμυριούχο Σπύρο Λάτση, ο οποίος είχε ιδρύσει τη Eurobank, την οποία ήλεγχε μέχρι να ξεσπάσει η κρίση.


Σπύρος Λάτσης
Ενας έλληνας κροίσος με διεθνή παρουσία

Ο µεγαλύτερος γιος του Γιάννη Λάτση και της Εριέττας Τσουκαλά ανέλαβε τα ηνία του οικογενειακού οµίλου και της περιουσίας το 2003, µετά τον θάνατο του αείµνηστου «καπετάνιου». Η οικογένεια δραστηριοποιείται στη ναυτιλία µέσω της Latsco Shipping, η οποία διαθέτει έναν στόλο που αριθµεί περισσότερα από µια ντουζίνα πετρελαιοφόρα και πλοία µεταφοράς υγροποιηµένου αερίου. Ωστόσο, αν και προέρχεται από ναυτική οικογένεια, ο Σπύρος Λάτσης χάραξε αυτόνοµη πορεία στις επιχειρήσεις. Η σηµαντικότερη τοποθέτηση σήµερα του οµίλου Λάτση είναι στην EFG Group, τον ιδιωτικό τραπεζικό όµιλο µε έδρα τη Ζυρίχη, όπου ο Λάτσης κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συµβουλίου.
Ο Σπύρος Λάτσης είναι ο πλουσιότερος έλληνας πολίτης. Σύµφωνα µε το αµερικανικό περιοδικό «Forbes», ο ηλικίας 70 ετών µεγιστάνας βρίσκεται στην 68η θέση της κατάταξης µε τους δισεκατοµµυριούχους του κόσµου µε οικογενειακή περιουσία που ξεπερνά τα 11 δισ. δολάρια. Απόφοιτος της London School of Economics, όπου έκανε και το διδακτορικό του, ο «δόκτωρ Σπύρος», όπως είναι επίσης γνωστός στον διεθνή επιχειρηµατικό κόσµο, µοιράζει τη ζωή του µεταξύ της Ζυρίχης (όπου διαµένει µε την ελληνοαµερικανικής καταγωγής σύζυγό του Ντόροθι Μπράντλεϊ), της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Οι τρεις αυτές πόλεις αποτελούν, άλλωστε, τα κέντρα των επιχειρηµατικών του δραστηριοτήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ