Η δημόσια έκκληση που απηύθυνε η μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιάγια την προβληματική πορεία της δίκηςλόγω ατέρμονων καθυστερήσεων και κωλυσιεργειών, είχε ωςαποτέλεσμα την συνάντησή της με τονΠρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου.

Ησυνάντηση έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής μετάκαι από σχετική συνεννόησημε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Όπως ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούςσυντάκτεςο κ. Βούτσης,η μητέρα του Παύλου Φύσα από προχθές απηύθυνε μέσα από την δημόσια έκκλησή της μια κραυγή αγωνίας για την επιτάχυνση της δίκης και την ανάγκη ανάληψης όλων των ευθυνών και του μέτρων για την ορθή διεξαγωγή της. Η έκκλησή της απευθυνότανπρος τους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης «ο πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος στην έκκληση αυτή και μετά από συνεννόηση που είχαμε, ανέλαβα την πρωτοβουλία και είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τηνμητέρα και του οικείους του Παύλου Φύσσα, οι οποίοιμας εξέθεσαν την άποψη και την εμπειρία τους από την πολύμηνη διαδικασία της δίκης που δεν έχει ούτετον ρυθμό ούτε τον ορίζοντα ούτετηνδημοσιότητα που έπρεπε».

Παρών ήταν και ο κ. Παρασκευόπουλος, οοποίος, όπως είπε στους δημοσιογράφους, «διαβεβαιώσαμε ότι καταλαβαίνουμε την μεγάλη πολιτική και κοινωνική σημασία της δίκης αυτής καιεξηγήσαμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει για την διεξαγωγή της, ενώ αναγνώρισεότι η ταχύτητα διεξαγωγής της «είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψη μας να δημιουργείται μια εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια». «Αυτή είναι η εικόνα και η κατάσταση πρέπει να αλλάξει», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότιμέχρι σήμερα αυτό που έγινε ήταν ναδόθηκε σε χρήση με τον κατάλληλο εξοπλισμό μια επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών.

Αυτή η αίθουσα ήταν ήδη έτοιμη στις 5 Οκτωβρίου 2015. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ο χρόνος καιο τόπος διεξαγωγής μια δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή μια δυσχέρεια ή οποία έχει οδηγήσει σε μια διαρκή αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης». Σε αυτή την περίπτωση ουπουργός έχει την αρμοδιότητα «να δώσει διέξοδο».

Όπως εξήγησε «αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης χωρίς δικαστικό αίτημα θα επενέβαινε με τρόπο που ο νόμος δεν επιτρέπει στο έργο της Δικαιοσύνης». «Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δικονομική εμπλοκή και στην συγκεκριμένη δίκη», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος. Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για να βρεθεί λύση, έκανε γνωστό ότιαπηύθυνε έγγραφηπαράκληση προς τον πρόεδροτου τριμελούςσυμβουλίου διοίκησης του Εφετείου Αθηνών προκειμένου «να εκτιμήσει την κατάσταση κα την δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του, εφόσον διαπιστώνει την δυσκολία αυτή,να απευθύνει σχετικό έγγραφο».

Ήδη ογενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνηςείχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και η απάντηση αναμένεται άμεσα.Σε αυτή την περίπτωση θα εξευρεθεί χώρος αλλού ώστε να διευκολυνθεί ηροή της δίκης, αφού όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος»η δική μου παρέμβαση θα είναι να ορίσω χώρο διεξαγωγής μετά από συνεννόηση ώστε να διεξάγονται δίκες και καθημερινά στον Κορυδαλλό ή σε χώρο στο Εφετείο». Πάντως διαβεβαίωσε την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους του αδικοχαμένου Παύλου,ότι«θα παρακολουθούμε την δίκη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη».