διάλογος
Πλάτων
Μένων

Μετάφραση – εισαγωγή – ερμηνευτικά σχόλια Ιωάννης Πετράκης.
Υπεύθυνος σειράς Βασίλης Κάλφας.
Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 400, τιμή 18 ευρώ

Mπορούμε οι άνθρωποι να ανακαλύψουμε την αλήθεια και να αποκτήσουμε τη γνώση των όντων; Ο Πλάτων καταφάσκει σε αυτή την απορία των σοφιστών. Η ψυχή είναι αυτή που θα κομίσει τη θετική απάντηση, η εμπειρία θα ελέγξει και θα επαληθεύσει την a priori γνώση, αυτήν που αξιωματικά η ψυχή φέρει επάνω της. Κατά τον έλεγχο και την εξέταση του ζητήματος απαραίτητος είναι και ο δάσκαλος, αυτός που θα υποδείξει τον δρόμο της εμπειρικής προφάνειας των πραγμάτων και θα καταστήσει έτσι την ατομική γνώμη γνώση αμετάβλητη και σταθερή. Η τελευταία προτείνεται ως το ουσιώδες στοιχείο της αρετής, της διερευνητέας έννοιας του διαλόγου «Μένων».

δοκίμιο
Frederic Gros
Η αρχή της ασφάλειας
Μετάφραση Αλέξανδρος Κιουπκιολής.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 304, τιμή 17 ευρώ
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου άλλαξε την πολιτική σκέψη. Ο «εχθρός» αντικαταστάθηκε από τον «ύποπτο» και το δίπολο «πόλεμος – ειρήνη» έδωσε τη θέση του στο «επέμβαση – ασφάλεια». Ο νεοφιλελευθερισμός έχει προκαλέσει έκρηξη των ανισοτήτων και αλόγιστη καταστροφή του πλανήτη. Για να ανακοπεί η αυξανόμενη οργή των απόκληρων και των περιθωριακών τα κράτη τείνουν να μετατραπούν σε αστυνομικά κράτη. Οταν επιχειρούμε να αμφισβητήσουμε το δόγμα της αγοράς, μας αντιτείνουν το αιώνιο επιχείρημα του ολοκληρωτισμού, λες και θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην απορρυθμισμένη αγορά και στο γκουλάγκ.

πολιτική
Μισέλ Ελτσανινόφ
Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν
Μετάφραση Τζία Καραγεώργου.
Εκδόσεις Διάμετρος, 2016,
σελ. 176, τιμή 13,90 ευρώ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μια σημαντική ηγετική μορφή της εποχής μας. Πολλοί τον λατρεύουν αλλά και πολλοί τον μισούν. Πόσοι όμως τον καταλαβαίνουν; Ποια είναι τα «πιστεύω» του; Ποιες φιλοσοφικές, θρησκευτικές και πολιτικές επιρροές διαμορφώνουν τη σκέψη του; Πώς συγκροτείται το όραμά του για τη «ρωσική οδό» και ποια επίδραση ασκούν στον ρώσο πρόεδρο η Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, το σοβιετικό καθεστώς, ο Μαρξ, ο Ντοστογέφσκι, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή ο πανσλαβισμός; Οι απαντήσεις που δίνει ο συγγραφέας αποτελούν το κλειδί για την ερμηνεία των αποφάσεών του στο ρευστό διεθνές περιβάλλον.

απόψεις
Σταύρος Λυγερός
Η ισλαμική τρομοκρατία
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 192, τιμή 12,50 ευρώ

Το βιβλίο είναι το πρώτο μιας «διλογίας» που θα μπορούσε να έχει γενικό τίτλο «Η εκδίκηση του Ισλάμ». Θέμα της είναι οι συνέπειες της στρατηγικής των Αμερικανών για την «αναμόρφωση» της Μέσης Ανατολής μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων. Το ναυάγιο των νεοσυντηρητικών υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το «αυτοκρατορικό» όνειρο και να προσαρμοστούν στο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Επιπροσθέτως ο συγγραφέας αναλύει την ασυμβατότητα του ισλαμικού φονταμενταλισμού με τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες την οποία τόσο αριστεροί όσο και μεταμοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάμπτουν με εξόφθαλμο δογματισμό.

περιοδικό
Εντευκτήριο
Τεύχος 109.
Απρίλιος – Ιούνιος 2016,
σελ. 192, τιμή 10 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού διαβάζουμε ένα αφιέρωμα στη θεσσαλονικιά ποιήτρια, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου (γενν. 1930) που εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1961 με τη συλλογή «Ψυχή και τέχνη». Για την ίδια γράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Κική Δημουλά, Θανάσης Μαρκόπουλος, Μαρία Κουγιουμτζή, Μάριος Μώρος, Τάσος Καλούτσας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Επίσης, μεταφράζονται και παρουσιάζονται ποιήματα του Αμερικανού Φρανκ Μπίνταρτ (για πρώτη φορά στα ελληνικά) και του Σύρου Μοχάμεντ Μπασίρ Αλ Ανι που εκτελέστηκε (καθώς και ο γιος του) από το Ισλαμικό Κράτος.

περιοδικό
Το Δέντρο
Τεύχος 209.

Μάιος 2016,
σελ. 128, τιμή 7 ευρώ

Στις σελίδες του νέου τεύχους του περιοδικού φιλοξενούνται ανέκδοτα ποιήματα ορισμένων εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, αν και αυτό δεν συνιστά μια ανθολόγηση συγγραφέων που εμφανίστηκαν μετά το 1980. Για τον Νίκο Δήμου γράφουν πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με το έργο του επιχειρώντας μια ευσύνοπτη αποτύπωση της πνευματικής προσφοράς του. Και για μία ακόμη φορά μεγάλη ποικιλία ξένων (αφηγηματικών και δοκιμιακών) κειμένων. Μεταξύ αυτών, «Πέντε επιστολές» του Σωλ Μπέλοου, «Το Παρίσι που μισώ και αγαπώ βαθύτατα» του Ζαν Κοκτώ, «Εκθαμβωτική, μαρμάρινη Γένοβα» του Γκυστάβ Φλωμπέρ.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ