Αψηφώντας τους «βρυχηθμούς» Ερντογάν, και μάλιστα σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία λόγω του καίριου ρόλου της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, η γερμανική Βουλή υιοθέτησε το μεσημέρι της Πέμπτης το ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία.
Αμεση ήταν η απάντηση της Αγκυρας η οποία ανακάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο, οπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Λίγο αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε και τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Βερολίνο.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.
Για σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία έκανε λόγο και ο τούρκος πρόεδρος Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Ναϊρόμπι, ενώ σημείωσε ότι με την επιστροφή του πρεσβη της χώρας στη Γερμανία η τουρκική κυβέρνηση θα συζητήσει ποια μέτρα θα λάβει η Αγκυρα ως απάντηση.
Το ψήφισμα «τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας», δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας «ανεύθυνη και αβάσιμη». «Ο τρόπος για να κλείσετε τις σκοτεινές σελίδες στην δική σας ιστορία δεν είναι να σπιλώνοντας την ιστορία των άλλων χωρών με τις ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.
Την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι «ευρεία και ισχυρή» κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ. «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν την Γερμανία και την Τουρκία ακόμη κι αν έχουμε διαφορα απόψεων σε μεμονομένα θέματα. Το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας είναι μεγαλοι» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
Η Αρμενία από την πλευρά της χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές του ψηφισματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία λόγω της συμμετοχής της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντική.
Η απουσία αμφότερων από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο και υποστηρίζουν, έχει επικριθεί.
Αρμενικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: «Σε ευχαριστούμε Γερμανία»
Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.
«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του «σουλτάνου» Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.
«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ’ ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.