Μάχη στοιχείων αλλά και… εντυπώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δόθηκε στη Βουλή για μία ακόμα φορά με επίκεντρο το Δημόσιο, τις προσλήψεις και τους αριθμούς «επίορκων» σε συνδυασμό με ελέγχους για παράτυπους, πλαστούς ή παραποιημένους τίτλους σπουδών. Μόλις 0,08% επί του συνόλου του προσωπικού στον δημόσιο τομέα είναι το ποσοστό των υπαλλήλων οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια απομακρύνθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν για την πρόσληψή τους πλαστά πτυχία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο διορισμός των οποίων ανακλήθηκε λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών, από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016, ανέρχονται στους 493. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Τα άτομα αυτά έχουν τεθεί οριστικά εκτός του Μητρώου του Δημοσίου.
Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Ανασυγκρότησης επισημαίνει ότι η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και ο έλεγχος γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι διαρκής από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.
Αρμόδια Υπηρεσία για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή του ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών, όσον αφορά πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά που εντοπίστηκαν κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών στα προσωπικά μητρώα δημοσίων υπαλλήλων, είναι το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Επίσης, ευθύνη για τους ελέγχους έχουν και οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού, στις οποίες ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι σχετικά με την πειθαρχική παραπομπή ή την ποινική δίωξή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΣΕΕΔΔ στην οποία οι φορείς καταχωρίζουν τις ενέργειες και τα αποτελέσματα του εν θέματι ελέγχου.
Ο πρόσφατος θόρυβος
Ο κ. Βερναρδάκης σχολίασε με καυστικό τρόπο τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση πλαστών πτυχίων από ιδιωτικά ΤΕΕ τα οποία μπορεί να χρησιμοποίησαν απόφοιτοί τους για πρόσληψη στο Δημόσιο. Ουσιαστικά ο κ. Βερναρδάκης τον κατηγόρησε για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος και τον εγκάλεσε για τακτική απαξίωσης του δημόσιου τομέα και του ανθρώπινου δυναμικού του.
Τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί (και) στο Δημόσιο κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλό τους απέναντι πρωτίστως στους πολίτες που εισπράττουν τις συνέπειες από την υποστελέχωσή του και δευτερευόντως προς τους ίδιους τους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων ανταποκρίνονται επιτυχώς στα καθήκοντά τους».
Οι «επίορκοι» από το 2013
Το 2013 εντοπίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά ή δικαιολογητικά 46 δημόσιοι υπάλληλοι, 243 το 2014, 156 το 2015 και κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 (Ιανουάριος – Απρίλιος) 48.
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή η κυρία Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε ότι η ύπαρξη πλαστών δικαιολογητικών συνεπάγεται ανάκληση διορισμού. Χαρακτήρισε «γενναίο βήμα» την απόφαση της Πολιτείας το 2014 να θεσμοθετήσει με το άρθρο 28 του ν. 4305/2014 τον υποχρεωτικό έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων κατά την πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο και κατά την παραίτηση δημοσίων υπαλλήλων.
Όσον αφορά το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ, η κυρία Χριστοφιλοπούλου τόνισε επίσης ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρανόηση, δεν μπορεί να υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση που θα έκανε το λάθος να δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά για το διορισμό τους!». Και συμπλήρωσε: «Ο επικοινωνιακός θόρυβος που δημιουργήθηκε βοηθά να υπάρξει μια διακομματική συναίνεση για την πάταξη αυτού του φαινομένου».