Οι ανήκουστες δηλώσεις Φίλη ότι η πολύωρη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο αποτελεί, υποτίθεται, παρά φύσιν κατάσταση, είναι άκρως ανησυχητικές και όχι απλά γραφικές δηλώσεις ενός ανθρώπου που διαθέτει μεγάλη δόση εξουσίας, όχι όμως και παιδείας..

Κι αυτό το λέω, παρόλο που προσωπικά δεν θέλω να δεχθώ ότι κάτι τέτοιες απόψεις και σχέδια αποτελούν εκφάνσεις ενός συνολικότερου εθνομηδενιστικού σχεδίου ενός στενού σταλινογενούς πυρήνα εξουσίας.

Ακόμη κι αν πάρουμε ως αφετηρία τη λιγότερο κακή εκδοχή, όμως, πάλι τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά: Για λόγους ψηφοθηρικούς, για να φανεί δηλαδή αρεστός σε μαθητές και κάποιους ανυποψίαστους γονείς, απαλλάσσοντάς τους από ένα απαιτητικό μάθημα, δεν διστάζει ο αρμόδιος για την παιδεία των ελληνόπαιδων υπουργός να θυσιάσει την ίδια την ιστορική συνέχεια και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.

Γιατί, βέβαια, δεν μπορείς να γνωρίζεις εις βάθος τα νέα ελληνικά και να διαθέτεις λεξιλογικό πλούτο, άρα πλούτο ιδεών και ικανότητα να κάνεις λεπτές διακρίσεις εννοιών, εξασκώντας την κρίση σου, εάν δεν έχεις παιδευτεί στα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Απεναντίας, η ενασχόληση με τα κείμενα αυτά θα έπρεπε να επεκταθεί έτι περαιτέρω, ώστε πέρα από τη γραμματική και το συντακτικό, οι μαθητές να μπορούν να εισχωρούν και στον ουσιαστικό τους πυρήνα: να «γεύονται» περισσότερο και τον πλούτο του περιεχομένου τους, που παραμένει αξεπέραστος, γιαυτό άλλωστε και τα κείμενα αυτά επάξια χαρακτηρίζονται «κλασικά».

Όταν, όμως, είσαι διατεθειμένος, όντας Υπουργός Παιδείας, να «πουλήσεις» τη γλώσσα του έθνους σου, που είναι η ψυχή του, μια βασική όψη της ιδιοπροσωπίας, της αυτοσυνειδησίας και της ταυτότητάς του, για τόσο ευτελείς λόγους, τότε δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο: είσαι κατ’ αποτέλεσμα το ίδιο εθνικά επικίνδυνος όσο και ένας συνειδητά εθνομηδενιστής..

Το επόμενο βήμα είναι να μας πείτε ότι είναι παρά φύσιν να απασχολούνται οι μαθητές τόσες ώρες με..τα παραμύθια του Αισώπου και την αρχαία ιστορία και όχι με πιο σύγχρονα θέματα: την Οκτωβριανή Επανάσταση, την εαμογενή Αντίσταση κατά των κατακτητών και τους μετεμφυλιοπολεμικούς ηρωισμούς της κατατρεγμένης (τότε!) αριστεράς..

Πόσο πιο αισιόδοξος θα ένιωθα για το μέλλον μας εάν στην επόμενη κιόλας δημόσια εκδήλωση φθάναμε στο σημείο να διαμαρτυρηθούμε μαζικά και για ένα τέτοιο θέμα ουσίας με μακρά και όχι βραχύβια σημασία στο εθνικό μας αποτύπωμα και την πορεία μας στο χρόνο..

Ο κ. Νίκος Τέλλης είναι Καθηγητής στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ.