Λιγότερο από έναν μήνα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει πλέον σαφέστατα υπέρ της Ευρώπης. Ειδικά στην πρωτεύουσα, το Λονδίνο.

Για τον Γουίλ Μπάτλερ-Άνταμς, επικεφαλής της εταιρίας Bromton Bicycles, από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές «σπαστών» ποδηλάτων, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο ίδιος και η εταιρία του θέλουν να παραμείνουν μέλοι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Για την Βromton Bicycles, η ΕΕ είναι μια σημαντική και διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά: «Πουλάμε το 35% των ποδηλάτων μας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και φυσικά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης».

Η κοινή ευρωπαϊκή αγορά διευκολύνει τις εξαγωγές, οι κανόνες είναι κοινοί και ο ίδιος μπορεί να αναζητεί προσωπικό σε όλη την ήπειρο, όπως λέει. Με απλά λόγια, για την εταιρία του η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας: «Από επιχειρηματική σκοπιά και με γνώμονα την ανάπτυξη είναι εκπληκτικό να είμαστε στην ΕΕ», λέει ο 42χρονος επιχειρηματίας.

Συναισθηματικά φορτισμένες οι συζητήσεις των νέων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία συχνά κουράζει, εντούτοις η ανταμοιβή είναι η πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, εκτιμά ο Μπάτλερ-Άνταμς. Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα συνιστούσε δράμα, εντούτοις θα ήταν μια άσκοπη κίνηση όπως λέει. Οι σχετικές συζητήσεις με φίλους του για το θέμα του Brexit, είναι πάντα συναισθηματικά φορτισμένες, όπως παραδέχεται: «Για πολλούς είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενη και συναισθηματικό ζήτημα».

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ όμως δεν τάσσονται μόνον παράγοντες της οικονομίας στο Λονδίνο αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των νέων της μεγαλούπολης, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις και όπως επιβεβαιώνουν πολλά ρεπορτάζ στους λονδρέζικους δρόμους. «Πρέπει πάση θυσία να παραμείνουμε. Το θεωρώ πολύ σημαντικό», λέει ο 19χρονος Έλλιοτ.

Ο νεαρός σπουδάζει Φιλοσοφία στο University College του Λονδίνου. Για τους συνομήλικούς του, όπως λέει, τα προτερήματα της παραμονής είναι πολλά. Ειδικά για τους φοιτητές, η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε όλη την ήπειρο: «Το θεωρώ σημαντικό να μπορείς να ζήσεις έτσι απλά για μερικά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να πας, για παράδειγμα, για μερικά χρόνια στο Λονδίνο».


Προετοιμάζοντας… τους νέουςψηφοφόρους

Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει. Υπέρ της παραμονής θα ψηφίσει και η φίλη του Ίντια, η οποία σπουδάζει Αρχαιολογία. Η 21χρονη εκτιμά ότι ένα από τα μεγάλα ατού του Λονδίνου είναι η πολυτισμικότητά του, απόρροια του μεγάλου αριθμού των μεταναστών, όπως λέει.
Την «προετοιμασία» των νέων Βρετανών ενόψει του δημοψηφίσματος έχει αναλάβει η κοινωφελής οργάνωση Bite the Ballot, όπως εξηγεί ο 24χρονος Τζόσουα: «Η εκστρατεία μας στοχεύει καταρχήν στην καταγραφή των νέων και κατά δεύτερον στο να διασφαλίσουμε ότι είναι αρκετά ενημερωμένοι για να λάβουν μια απόφαση». Εκεί τους εξηγούνται τόσο τα υπέρ όσο και τα κατά ενδεχόμενης εξόδου προκειμένου να «εξοπλιστούν» με επιχειρήματα ενόψει της 23ης Ιουνίου…

Στέφανι Πίπερ (ARD) / Κώστας Συμεωνίδης