Το χάος πάνω στα σκάφη γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες που -ακόμη- ανατρέπονται και βυθίζονται μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας κατέγραψε ο φακός των διασωστών στο νέο περιστατικό της Τετάρτης.

Τα σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν καταφέρει να διασώσουν περίπου 500 άτομα, όμως τουλάχιστον επτά έχουν πνιγεί.

Το σκάφος φαίνεται ότι ανατράπηκε όταν οι επιβαίνοντες κινήθηκαν γρήγορα προς την πλευρά των σκαφών διάσωσης.

Οι φωτογραφίες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού με την στιγμή της ανατροπής του σκάφους και την προσπάθεια διάσωσης μιλούν από μόνες τους.

Το ναυάγιο

Νέο προσφυγικό ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Βυθίστηκε πλεούμενο με τουλάχιστον 590 επιβαίνοντες.

Για 500 διασωθέντες μέχρι στιγμής κάνουν λόγο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον επτά νεκροί, φόβοι για αγνοούμενους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλεούμενο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου κινητοποιήθηκε άμεσα το πλοίο Bettica του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στο σημείο έσπευσε και δεύτερο πλοίο.

Σε ένα δράμα που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά φαίνεται πως οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του σκάφους με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει περίπου 18 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης. Στο σκάφος πιστεύεται ότι βρίσκονταν δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Τις τελευταίες 48 ώρες οι ιταλικές αρχές, σε συνεργασία με εμπορικά πλοία και μονάδες της Frontex, έχουν διασώσει περισσότερους από 3.000 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και λιβυκών ακτών.