Μια λύση απέναντι στην κρίση της Ελλάδας και στο πάγωμα των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι η BNI Ελλάδας που αφορά μεταξύ άλλων το word of mouth marketing ή αλλιώς μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα με στόχο τη δημιουργία νέων επαφών και πελατών. Η κυρία Ελλη Γλύτσου, διευθύντρια της ΒΝΙ στην Ελλάδα, δίνει στοιχεία στο «Βήμα» για το πώς λειτουργεί η BNI και πώς μπορεί να επωφεληθούν οι επαγγελματίες που θέλουν να συμμετάσχουν και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Η ΒNI Greece ήρθε στην Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο και αποτελεί ένα από τα 67 μέλη της ΒΝΙ (Business Network International). Η ΒΝΙ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός επαγγελματικής δικτύωσης με σκοπό την ανταλλαγή ποιοτικών επαγγελματικών συστάσεων. Κάθε εβδομάδα πάνω από 8.000 ομάδες επαγγελματιών σε 67 χώρες του κόσμου συναντώνται προκειμένου να αναπτύξουν ο καθένας την επιχείρησή του. Το 2015 τα μέλη της ΒΝΙ αντήλλαξαν περισσότερες από 7 εκατ. συστάσεις, οι οποίες απέφεραν περίπου 9,3 δισ. δολάρια σε κλεισμένες δουλειές. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ομάδες στην Αθήνα, ενώ κάποιες βρίσκονται υπό σύσταση.
Η λογική της ΒΝΙ, σύμφωνα με την κυρία Ελλη Γλύτσου, βασίζεται στον κύκλο γνωριμιών που έχουμε ο καθένας από εμάς, άρα στην ΒΝΙ δεν έρχεται κάποιος για να αγοράζει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα των άλλων μελών της ομάδας του. Αντιθέτως, έρχεται στην ΒΝΙ για να γνωρίσει πολλούς άλλους αξιόλογους επαγγελματίες, να τους εμπιστευθεί και τότε να ανταλλάξει μαζί τους συστάσεις. Και οι ομάδες αναπτύσσονται από τα πρώτα μέλη που φέρνουν άλλα μέλη και έτσι υπάρχει σύσταση που διασφαλίζει την ποιότητα των μελών. Στην πορεία οι ομάδες δημιουργούν επιτροπές από τα ίδια τα μέλη που ελέγχουν την κάθε αίτηση και αυτοί αποφασίζουν αν θα δεχθούν το νέο μέλος. Ακόμη, υπάρχουν και αυστηροί κανόνες, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος πάρει μια σύσταση και δεν κάνει καλή δουλειά, που σημαίνει ότι έχει εκθέσει αυτόν που τον σύστησε, γίνεται μια σχετική έρευνα από την επιτροπή των μελών η οποία έχει το δικαίωμα ως και να παύσει το μέλος.
Σημειώνεται ότι η ομάδα της ΒΝΙ αποτελείται από πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, ένα μόνο μέλος από κάθε επάγγελμα, και οι ομάδες έχουν από 25 ως 50, ίσως και 60 μέλη. Τις ομάδες μπορούν να παρακολουθήσουν επισκέπτες αφού δηλώσουν συμμετοχή. Η ομάδα βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και είναι πάντα νωρίς το πρωί, πριν από τη δουλειά. Η συνάντηση διαρκεί 90 λεπτά και έχει συγκεκριμένη δομή, η ίδια σε όλες τις ομάδες σε όλον τον κόσμο. Το μέλος αλλά και ο επισκέπτης παρουσιάζει τον εαυτό του και τι επαφή ζητά. Στη συνέχεια τα μέλη ανακοινώνουν τις συστάσεις που δίνουν με βάση αυτά που ζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και φυσικά ανακοινώνουν τις τιμολογήσεις και τα ποσά που προέκυψαν από συστάσεις άλλων μελών. Οσο περνά ο χρόνος και γίνονται πιο έμπειρες οι ομάδες στο σύστημα της ΒΝΙ τόσο δημιουργείται εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και άρα κλείνουν περισσότερες δουλειές.
Οι δύο ομάδες που λειτουργούν στη χώρα μας, προσέθεσε η ίδια, «είναι αρκετά καινούργιες (δεν έχουν κλείσει χρόνο για να έχουμε αποτελέσματα) και άρα το ύψος του τζίρου των μελών είναι περί τις 500.000 ευρώ ακόμη. Μια έμπειρη ομάδα ΒΝΙ που αποτελείται από 40 μέλη στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουν και εκεί σοβαρό πρόβλημα ύφεσης, είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και μάλιστα, επειδή ο τζίρος του κάθε μέλους είναι διαφορετικός, έχει περισσότερο νόημα να πούμε ότι ένα σωστό μέλος σε μια ομάδα που λειτουργεί τουλάχιστον δύο χρόνια παρατηρεί αύξηση του τζίρου του από 45% ως 100% ετησίως».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μέλη στην ΒΝΙ μαθαίνουν ότι, αν ωφελήσεις κάποιον συστήνοντάς του πελάτες, αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να θέλει να σε βοηθήσει και αυτός. Εξάλλου η φιλοσοφία του οργανισμού είναι το Givers Gain που σημαίνει «κερδίζει αυτός που βοηθάει». Ενδεικτικά τα επαγγέλματα μελών της ΒΝΙ είναι: δικηγόρος, διαμεσολαβητής, οικονομολόγος, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, γραφίστας, διοργανωτής εκδηλώσεων, τεχνικοί δικτύων, εταιρείες καθαρισμών κτιρίων, τυπογραφείο, ασφαλιστικός σύμβουλος, εταιρεία digital, εργοστάσιο επίπλων, διαφημιστική εταιρεία, εισαγωγέας υφασμάτων, διοργανωτής εκθέσεων, ανθοπωλείο, μηχανικός, αρχιτέκτων, εταιρεία μεταφορών, τεχνικός εξοπλισμός ήχου και εικόνας, catering, εκπαιδευτής στελεχών επιχειρήσεων κ.ά.
Το μέλος της ΒΝΙ Ελλάδας μπορεί να πάει και να επισκεφθεί οποιαδήποτε ομάδα ΒΝΙ θελήσει ανά πάσα στιγμή σε 67 χώρες, καθώς και να επικοινωνήσει άμεσα ή μέσω των τοπικών γραφείων με οποιοδήποτε μέλος θελήσει σε όλον τον κόσμο.
Τα σχέδια της ΒΝΙ στην Ελλάδα είναι, όπως καταλήγει η ίδια, να δημιουργηθούν ομάδες ΒΝΙ σε κάθε συνοικία των μεγάλων πόλεων και σε κάθε μικρότερη πόλη, περισσότερες δουλειές και καλύτεροι επιχειρηματίες – υγιές επιχειρείν. Στόχος είναι μέσω της ΒΝΙ και της ανάπτυξης που προσφέρει στα μέλη της να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.

HeliosPlus