Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη της επίθεσης για την ανάκτηση την Φαλούτζα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, αφού ο στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους μία ημέρα νωρίτερα να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Έφθασε η ώρα για την απελευθέρωση της Φαλούτζα. Η στιγμή της μεγάλης νίκης έχει πλησιάσει και η Νταές δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει» είπε ο Αμπάντι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρώνυμο για την τζιχαντιστική οργάνωση.

Στην επίθεση είπε ότι θα συμμετάσχουν ο στρατός, η αστυνομία, αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, μαχητές τοπικών φυλών και ένας συνασπισμός μαχητών κυρίως σιιτών, ενώ αναμένονταν υποστήριξη από τη συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες με αεροπορικές επιθέσεις.

Η Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στους σουνίτες μαχητές, τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες προτού ανακηρυχθεί το χαλιφάτο το οποίο καλύπτει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Ο ιρακινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την Φαλούτζα από το τέλος της περσινής χρονιάς, ενώ οι τζιχαντιστές εμποδίζουν τους κατοίκους να φύγουν εδώ και μήνες. Οι οικογένειες που δεν μπορούν να φύγουν θα πρέπει να στήσουν άσπρες σημαίες για να εντοπιστούν οι θέσεις τους στην πόλη, είπε το γραφείο τύπου του στρατού στην τηλεόραση, μια τακτική που έχουν υιοθετήσει με κάποια επιτυχία σε άλλες πρόσφατες επιθέσεις.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Φαλίχ αλ Εσάβι είπε ότι θα ανοιχτούν τρεις διάδρομοι για τους αμάχους προς κατασκηνώσεις στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της πόλης.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του χθες ο Εσάβι είπε ότι πάνω από 75.000 άμαχοι παραμένουν στην Φαλούτζα, από τους 300.000 που ζούσαν εκεί πριν τον πόλεμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων κατά την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην πόλη από την ανάκτηση από τον στρατό της γειτονικής Ραμάντι, πρωτεύουσας της περιφέρειας Άνμπαρ, τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησαν στο Reuters, περίπου 20 οικογένειες ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν την πόλη αργά το Σάββατο από μια νότια γειτονιά στις πρώτες γραμμές πυρός, αλλά μόνο οι μισές το κατάφεραν. Μερικές εμποδίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος ενώ άλλες σκοτώθηκαν από εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει κατά μήκος του δρόμού οι τζιχαντιστές, είπαν.