Με 16.300 χλμ. μήκος ακτογραμμής η κορυφή της κατάταξης στις Γαλάζιες Σημαίες μπορεί να γίνει στρατηγικός στόχος για τη χώρα και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της. Το 2016 η Ελλάδα «είναι η τρίτη βραβευμένη χώρα με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες, πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία» δηλώνει η διεθνής συντονίστρια Προγράμματος Γαλάζια Σημαία κυρία Σοφί Μπασέ Γρανάδος.
Την τρίτη θέση ανάμεσα σε 50 χώρες παγκοσμίως είχε και πέρυσι με 395 βραβευμένες ακτές. «Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σταθερά μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών. Ειδικά για τις ακτές βρισκόταν ως το 2014 στη δεύτερη θέση, ενώ πέρυσι πέρασε στην τρίτη θέση μετά την Τουρκία. Η Ισπανία διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση εδώ και πολλά χρόνια, με μικρή αυξητική τάση» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υπεύθυνος του προγράμματος Γαλάζια Σημαία κ. Νίκος Πέτρου.
Εθνικός στόχος


«Αποτελεί τεράστια προσπάθεια από την ΕΕΠΦ και τους συνεργάτες δήμους, καθώς αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Πολλή δουλειά πηγαίνει στη συμμόρφωση με τα κριτήριά μας και όλοι αυτοί οι δήμοι θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι που είναι μέρος της τρίτης χώρας με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο» υποστηρίζει η κυρία Γρανάδος σχολιάζοντας την εφετινή διάκριση. Ενώ σημειώνει ότι «όταν ασχολούμαστε με τους δήμους ξέρουμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που η Ελλάδα αντιμετωπίζει».
Η πρώτη Παγκόσμια Τελετή Απονομής των Γαλάζιων Σημαιών από το Διεθνές Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education –FEE) πραγματοποιείται στη Χαλκιδική, στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, στις 25 Μαΐου, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της χώρας. Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης, τηρώντας συνολικά 33 κριτήρια για τις παραλίες και 25 για τις μαρίνες. Πέρυσι η Διεθνής Επιτροπή FEE βράβευσε 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλον τον κόσμο.

«Κατά τη γνώμη μας, η κατάκτηση υψηλότερης θέσης θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο της περιβαλλοντικής και τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας, όπως συμβαίνει στη γείτονα Τουρκία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της χώρας του όχι μόνο την κατάκτηση της πρώτης θέσης διεθνώς σε αριθμό βραβευμένων ακτών αλλά και τον αριθμό των 1.000 βραβευμένων ακτών ως το 2023, επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους»
υπογραμμίζει ο κ. Πέτρου.
Τάσεις και προτιμήσεις


Η Ελλάδα «είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια τουριστική αγορά και θα πρέπει να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες μετασχηματισμού του τουριστικού της προϊόντος τόσο για να παρακολουθήσει αυτές τις νέες τάσεις και προτιμήσεις των ταξιδιωτών και να διατηρηθεί ανάμεσα στους κορυφαίους επιθυμητούς προορισμούς όσο και για να προστατέψει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον» συμπληρώνει.

«Ολο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δείχνουν εντεινόμενη ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη μας και την περιβαλλοντική ζημιά που εμείς προκαλούμε σε αυτόν. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενθαρρύνει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να αξιολογούν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ως το ίδιο σημαντικούς όταν επιλέγουν προορισμό διακοπών. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι παίρνουν τα παιδιά τους σε έναν ασφαλή προορισμό, που δεν θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του περιβάλλοντος και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθυσμό του τόπου που επισκέπτονται»
τονίζει η αντιπρόεδρος του FEE κυρία Λέσλι Τζόουνς.
Τα στατιστικά στοιχεία από τη διεθνή τουριστική κίνηση δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται, ενημερώνονται και ολοένα και περισσότερο επιλέγουν προορισμούς και καταλύματα «που διαθέτουν σήματα οικολογικής ποιότητας (eco labels), όπως είναι η Γαλάζια Σημαία για τις ακτές και το Green Key, το αντίστοιχό της για τα ξενοδοχεία. Η Γαλάζια Σημαία είναι το πλέον αναγνωρίσιμο eco label παγκοσμίως και αποτελεί καίριο κριτήριο επιλογής προορισμού για τους επισκέπτες και τα μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία. Ειδικά στη χώρα μας, όπου η τουριστική κίνηση βασίζεται κατά πολύ στο τρίπτυχο ήλιος – θάλασσα – παραλία, η Γαλάζια Σημαία αποτελεί ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης» επισημαίνει ο κ. Πέτρου. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τουριστικής βιομηχανίας συνεχώς μεγεθύνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών. Παράλληλα διαπιστώνει ότι «βελτιώνεται η περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών και μεγαλώνει η ζήτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών».
Ποιότητα υπηρεσιών


Αν και η Γαλάζια Σημαία ταυτίζεται, κατά κύριο λόγο, με τα καθαρά νερά, «τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος εξασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και την υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση της ακτής και την προστασία των ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα έχει τεράστιες προοπτικές επέκτασης στη χώρα μας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μήκος της ακτογραμμής μας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται θεσμική στήριξη από τους αρμόδιους φορείς και στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης της Γαλάζιας Σημαίας ως «εργαλείου» για την προώθηση του ποιοτικού και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουρισμού. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ΕΕΠΦ και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη με το υπουργείο Τουρισμού το 2014, αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη».

Τοπικές αρχές
Δέσμευση για βιώσιμη διαχείριση

Τα τελευταία 30 χρόνια το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία «είχε μετασχηματιστική επίδραση στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη διαχείριση, την ασφάλεια και σε κορυφαίες εγκαταστάσεις στις παραλίες και μαρίνες μας. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σήμα ποιότητας για τον αειφόρο τουρισμό» υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος του FEE κυρία Τζόουνς. Ενώ οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις «επιλέγουν να προωθήσουν το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία για τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου περιβάλλοντος για τους επισκέπτες και τις τοπικές κοινότητες». Καθ’ όλη τη λειτουργία του το πρόγραμμα έχει αναπτύξει την ευαισθητοποίηση μέσα από πολλές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πληροφοριών. Το 2015 «περισσότερες από 16.500 δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης οργανώθηκαν σε όλον τον κόσμο» αναφέρει η κυρία Γρανάδος. Είναι «ένα εθελοντικό πρόγραμμα», προσθέτει η ίδια, επισημαίνοντας ότι «αυτό κυρίως που οι τοπικές αρχές και οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να έχουν είναι η θέληση να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης διαχείρισης». Για παράδειγμα, οι δήμοι «πρέπει να έχουν άριστη ποιότητα υδάτων κολύμβησης, η οποία συμβαδίζει με μια βαθιά δέσμευση του δήμου ως προς τα λύματα, την απορροή και την ακριβή διαχείριση άλλων λυμάτων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ