Οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον της ISIS έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα κυρίως στο Ιράκ σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κατά το οποίο η οργάνωση έχει υποχωρήσει από σχεδόν τα μισά εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της στη χώρα. Στη Συρία, εκτιμάται ότι έχει χάσει μεταξύ 16% και 20% των περιοχών που ήλεγχε.

Στο ευρύτερο κάδρο εντάσσεται και η απόφαση για ενίσχυση της Λιβύης με εξοπλισμό ώστε να αντιμετωπιστεί ο εκεί «βραχίονας» των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπολογίζεται ότι τα εδάφη στο Ιράκ που έχει η ISIS από την έναρξη των επιχειρήσεων και έπειτα κυμαίνονται στο 45%.

Για τη Συρία, το ποσοστό βρίσκεται μεταξύ 16% και 20%, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Ωστόσο, υπό τον έλεγχο της ISIS παραμένουν σημαντικά κέντρα όπως η Μοσούλη και η Φαλούτζα στο Ιράκ και η Ράκα στη Συρία.

Νωρίτερα, ο επιτετραμμένος του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της ISIS Μπρετ ΜακΓκουρκ, είχε σημειώσει πως η οργάνωση έχει χάσει σημαντικό τμήμα τόσο των μετρητών στα «θησαυροφυλάκιά» της όσο των πετρελαϊκών της αποθεμάτων (κεντρικής σημασίας για τη χρηματοδότησή της).

Ο ΜακΓκουργκ είχε σημειώσει ωστόσο πως για την εξάλειψη της ISIS είναι απαραίτητη η συνεννόηση στο Συριακό.