Οταν τρώμε, δεν μιλάμε. Ο πανάρχαιος αυτός κανόνας του savoir vivre εφαρμόζεται και σήμερα στα πολιτικά σαλόνια. Οπως στο δείπνο που παρέθεσε η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» προς τιμήν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οσο έτρωγαν, οι συνδαιτυμόνες περιορίζονταν σε ψιλοκουβέντα πέραν της πολιτικής. Η πραγματική συζήτηση άναψε μετά, όταν ο εκδότης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ άρχισε να υποβάλλει σε «ανάκριση» τον υψηλό προσκεκλημένο. Με πρώτο θέμα, ύστερα από μερικές «κουτσομπολίστικες» ερωτήσεις για τη σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ, την Ελλάδα, εν όψει της σύσκεψης του Eurogroup.
Οι απαντήσεις του ήταν, ως συνήθως, διφορούμενες. Παράδειγμα, η κόντρα του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα του χρέους –ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ως γνωστόν εναντίον του «κουρέματος», η πρόεδρος του ΔΝΤ υπέρ. Ο γερμανός πολιτικός έδειξε υπέρμετρη αισιοδοξία για την έκβαση της σύσκεψης, χωρίς να περιγράψει καθαρά και τα όρια μιας πιθανής συμφωνίας.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε μια επιχειρηματολογία που είναι γι’ αυτόν ακαταμάχητη. «Για ποιο πράγμα μιλάμε;» είπε. «Οι ευρωπαϊκές πιστώσεις από την ομπρέλα διάσωσης έχουν μια μέση διάρκεια τριάντα ενός ετών, η χώρα έχει απελευθερωθεί από την εξόφληση τόκων κατά δέκα χρόνια… Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση της Ελλάδας από χρέη είναι μηδέν ευρώ». Αρα, άφησε να εννοηθεί, δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος για περαιτέρω ελαφρύνσεις και πολύ περισσότερο για «κούρεμα».
Ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει βέβαια ότι τα επιχειρήματα αυτά όχι απλώς δεν πείθουν αλλά αποτελούν κόκκινο πανί για την κυρία Λαγκάρντ. Μπροστά στο δίλημμα όμως αν θα προχωρήσει και στο μέλλον μαζί της ή χωρίς εκείνη, η απάντησή του είναι σαφής: Μαζί της. Κι αυτό επειδή σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ η γερμανική Βουλή πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τον νόμο για το Μνημόνιο. Αυτό θεωρείται όμως σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών απορρίπτει τη συνέχιση της βοήθειας χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Σόιμπλε θα κάνει τον συμβιβασμό, όχι μόνο λόγω του ΔΝΤ, αλλά και επειδή αντιλαμβάνεται από μόνος του πως χωρίς «κούρεμα» η Ελλάδα οδηγείται αναπότρεπτα στον γκρεμό»
υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Linke (Αριστεράς) σε θέματα προϋπολογισμού Ρόλαντ Κλάους. Αυτό φαίνεται και από τις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Κλάους έγιναν σε συνεννόηση με τον κ. Σόιμπλε. Οι προτάσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την εξαγορά των ελληνικών χρεών στο ΔΝΤ από το ESM –κάτι που θα αποφέρει σοβαρό όφελος στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι τόκοι του ΔΝΤ είναι πολύ υψηλότεροι από εκείνους του Ταμείου Στήριξης.
Παράλληλα ωστόσο στο πνεύμα της «ρητορικής του τρόμου» βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Κλάους, και η «επεξηγηματική» δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, ότι ο κ. Σόιμπλε αποκλείει όχι μόνο κάθε ονομαστικό «κούρεμα», αλλά και κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ως το τέλος του τρίτου προγράμματος το 2018.
«Συμφωνούμε με τη μετάθεση της συζήτησης για το 2018» λέει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Στόιμπγκεν. «Κάθε ελάφρυνση του χρέους θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Εναλλακτικής, η οποία αποκρούει κάθε βοήθεια για την Ελλάδα και γίνεται έτσι όλο και πιο ελκυστική στα μάτια των ψηφοφόρων».
Η θέση των Σοσιαλδημοκρατών, όπως την εκφράζει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Κάρστεν Σνάιντερ, είναι εκείνη του ΔΝΤ: «Κούρεμα» –στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες. Χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης όμως παραμένουν άπρακτοι –και προσπαθούν να εξηγήσουν τους ανεξήγητους ελιγμούς του κ. Σόιμπλε με ψυχολογικούς όρους. «Αν και ορθολογιστής, ο Σόιμπλε αντιδρά στο θέμα της Ελλάδας κατά συναισθηματικό τρόπο» λέει ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Εντβαλντ Σούρερ. Και ο λόγος για αυτό συνοψίζεται σε ένα όνομα: Γιάνης Βαρουφάκης. Τα τραύματα που του προκάλεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον κάνουν να φέρεται με εμφανώς ανορθολογικό τρόπο.

Αξιολόγηση
Τα κυρίαρχα πρόσωπα της συμφωνίας

Η αίσθηση που επικρατούσε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο ήταν ότι στις 24 Μαΐου θα βγει τελικά «καπνός» –όμως όχι λευκός, αλλά ημίλευκος. «Η συμφωνία είναι σίγουρη» λέει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Μπράκμαν. Αυτή θα περιλαμβάνει την εκταμίευση της δανειακής δόσης ύψους 10,7 δισ. ευρώ, από τη μία, και την επισημοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής και 17 νέων προαπαιτουμένων εκ μέρους της Αθήνας, από την άλλη. Ο ίδιος θεωρεί επίσης βέβαιο ότι θα γίνει και συζήτηση για το χρέος, χωρίς ωστόσο αυτό να προκαταλαμβάνει μια συμφωνία.
Αυτή θα επιτευχθεί σε καθαρά πολιτική βάση και τα κυρίαρχα πρόσωπα θα είναι ο κ. Σόιμπλε και η κυρία Λαγκάρντ, όχι ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτός παίζει ρόλο κομπάρσου» προσθέτει. «Ωστόσο ό,τι και να πάρει στις 24 Μαΐου θα τον ωφελήσει, αφού θα μπορεί να το εμφανίσει ως την απαρχή μιας οριστικής λύσης του ελληνικού προβλήματος».

ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ
Ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ πιέζει υπέρ της έναρξης της συζήτησης για το χρέος, αλλά ποιος τον ακούει: «Τα οικονομικά θέματα βρίσκονται στα χέρια του Σόιμπλε» λέει κυβερνητική πηγή. «Και αυτός επιτρέπει μόνο στη Μέρκελ να παρέμβει σε αυτά – σε κανέναν άλλο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ