Τα επόμενα βήματα, που είναι η επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού, η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του διά προεδρικού διατάγματος, θα ανοίξουν τον δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Αττική. Το άμεσο αποτέλεσμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου, πέραν του οικονομικού ανταλλάγματος των 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, θα είναι η δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας κατά την πρώτη πενταετία κατασκευής του έργου και επιπλέον 2.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας κατά έτος για την υπόλοιπη περίοδο κατασκευής.
Το ορόσημο για το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας είναι ο Νοέμβριος του 2016. Τότε προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετόχων της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Develoment, θα καταβληθεί η πρώτη δόση 300 εκατ. ευρώ και οι εγγυητικές επιστολές των υπολοίπων δόσεων.
Το σχέδιο


Οι βασικές αρχές σχεδιασμού της μεγάλης αυτής επένδυσης, που ξεκίνησε το 2014, περιλαμβάνουν:
  • Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, 2.000.000 τ.μ., το οποίο εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο ως και τη λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Αλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη – Ελληνικό με τη θάλασσα, παρέχοντας στους κατοίκους των γειτονικών δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας εύκολη πρόσβαση στο πάρκο.
Ο σχεδιασμός του πάρκου έχει επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ιστορίας του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο, hangars) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • Την αξιοποίηση των τμημάτων των διαδρόμων του αεροδρομίου για τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής.
  • Την ανάπτυξη πρότυπων αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων ως υπενθύμιση της ολυμπιακής κληρονομιάς του 2004.
  • Τη δημιουργία ενός ανεκτίμητου πνεύμονα πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής.
  • Την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική εικόνα του έργου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου μέσω της πραγματοποίησης σημαντικών λιμενικών έργων για τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερου του 1 χλμ., που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας τοπόσημο, ένα ενυδρείο. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (ξενοδοχειακών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων) και την ανέγερση ενός πύργου κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, που θα αποτελέσει σημείο προορισμού (landmark destination).
  • Την ανάπτυξη της έκτασης με ποικίλες νέες χρήσεις, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνούς εμβέλειας ιδρύματα υγείας και έρευνας, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο, στοχεύοντας στην ανάδειξη του έργου ως προορισμού εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως θα συμπεριληφθούν χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής και νέου γηπέδου γκόλφ
Σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 τ.μ. οι ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι ανέρχονται σε περίπου 60% (συμπεριλαμβανομένων δρόμων, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων χώρων πρασίνου κ.τ.λ.) και έκταση 2.000.000 τ.μ. αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής.
Τίμημα 2,1 δισ. ευρώ


Τα οικονομικά οφέλη από ένα έργο αστικής ανάπλασης τέτοιας κλίμακας είναι πολύπλευρα.
Η οικονομική προσφορά των 915 εκατ. για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ και την εκμετάλλευση της περιοχής για 99 χρόνια αποτελεί το πρώτο και ευκόλως αντιληπτό μέρος της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας των επενδυτών. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και να συνυπολογιστούν δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του συνόλου των απαιτουμένων έργων υποδομών, τις οποίες αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι επενδυτές για λογαριασμό του Δημοσίου.
Οι δαπάνες αυτές αφορούν την κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κατεδαφίσεις και εργοταξιακές υποδομές, υποδομές για δρόμους / πεζοδρόμους / ποδηλατοδρόμους, δίκτυα κοινής ωφελείας, κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους, παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της λεωφ. Ποσειδώνος, έργα σύνδεσης τραμ – μετρό κ.τ.λ.
Συνεπώς το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Πλέον αυτού η σύμβαση προβλέπει ότι για τα επόμενα 99 χρόνια το 30% των καθαρών κερδών, πλέον μιας ελάχιστης απόδοσης, αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.
Τα έμμεσα οικονομικά οφέλη του έργου εκτιμώνται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από φόρους, εισφορές και την αναμενόμενη συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας που θα είναι της τάξεως του 2% (μελέτη ΙΟΒΕ).
Προπαιτούμενο


Η σύμβαση για το Ελληνικό θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου. Το έργο λόγω της μεγάλης σημασίας του στην ανάπτυξη της οικονομίας και στα έσοδα του Δημοσίου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος τον συντονισμό της υλοποίησης των «προαπαιτουμένων» έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Οφέλη
Το Μητροπολιτικό Πάρκο κεντρικό στοιχείο ανάπτυξης

Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου, μοναδικού λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ανάπτυξης της περιοχής.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο εκτάσεως 2.000.000 τ.μ. (2.000 στρέμματα) θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (1.420 στρέμματα) και σημαντικά μεγαλύτερο από άλλα ελληνικά πάρκα όπως, για παράδειγμα, ο Εθνικός Κήπος (160 στρέμματα), το Πεδίον του Αρεως (270 στρέμματα), το Κτήμα Συγγρού (950 στρέμματα) και το Πάρκο Τρίτση (1.000 στρέμματα).
Η έκταση θα χαρακτηρίζεται από βλάστηση που αναδεικνύει το μεσογειακό κλίμα και τη χλωρίδα της Αττικής.
Η ανάπτυξη του Ελληνικού θα επιφέρει σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη για την κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ένταξη στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας δομημένης επιφάνειας 225.000 τ.μ. (π.χ. παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας) καθώς και η ανάπτυξη ανοιχτών δημόσιων χώρων για την αναψυχή των κατοίκων (παιδικές χαρές, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες, άλση, κ.λπ.) καθιστώντας το έργο έναν πρότυπο πόλο έλξης ποικίλων δραστηριοτήτων για την ελληνική κοινωνία αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 τ.μ. οι ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι ανέρχονται σε περίπου 60% (συμπεριλαμβανομένων δρόμων, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, χώρων πρασίνου κ.λπ.) και έκταση 2.000.000 τ.μ. αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ