Καθώς το χρηματιστήριο της Αθήνας με κέρδη 44% το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των αναδυομένων και ανεπτυγμένων αγορών παγκοσμίως βάσει των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), αναλυτές της αγοράς εμφανίζονται διχασμένοι για τη συνέχεια.
Μία ομάδα αναλυτών αλλά και διαχειριστών θεωρεί πως καθώς το «παιχνίδι» στην εγχώρια αγορά καθορίζεται από τις κινήσεις και τις στρατηγικές των hedge funds το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει κέρδη δεδομένου ότι προεξοφλείται η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της στις 24 Μαΐου.
Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος της αγοράς συμφωνεί με την εκτίμηση της JP Morgan, η οποία ισχυρίζεται πως είναι πια πολύ αργά για να αγοράσει κανείς ελληνικές μετοχές, καθώς, αν και θεωρεί πιθανή ακόμη και μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμά πως η οικονομική πραγματικότητα γρήγορα θα περιορίσει την ευφορία που οδήγησε στο ράλι.
Η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να στηρίξει τις αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά τα κέρδη των ελληνικών μετοχών θα είναι «αρκετά ισχνά στο προβλέψιμο μέλλον», αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές.
Καθώς εξάλλου οι ελληνικές μετοχές κερδίζουν το τελευταίο τρίμηνο 12 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να σημειώνουν κέρδη 7 δισ. ευρώ, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το ράλι των ελληνικών μετοχών έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του και ίσως μια πιθανή άνοδος απόρροια της συμφωνίας να αποτελεί ευκαιρία κατοχύρωσης κερδών.
H ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα φέρει πάντως πίσω στις τράπεζες τις καταθέσεις που θα αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ανέφερε στο Reuters ο διοικητής της ΤτΕ, προτείνοντας τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Κάτι τέτοιο θα μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2030 και στο 89% το 2035 έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους, ανέφερε.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα θα πρέπει να συνδυαστεί με εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος για μια περίοδο 20 ετών, την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια.

Αναθεώρηση δεικτών
Εκτός MSCI η μετοχή της ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ διεγράφη από τον δείκτη MSCI Greece Standard, ενώ υπήρξαν τρεις προσθήκες (Αττικής, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ) στον δείκτη MSCI Greece Small Cap. Οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, FF Group, Jumbo και Τιτάν συνθέτουν τον δείκτη MSCI Greece Standard.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ