Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο, εκτός απροόπτου, το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας για συζήτηση και ψήφιση ως την επόμενη Κυριακή. Είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σύμφωνα με όσα ίσχυαν αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών της τελευταίας στιγμής) το νέο πλαίσιο δεν έχει περιορισμούς στην πώληση δανείων από τις τράπεζες.
«Κόκκινα» και ενήμερα


Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν σε επενδυτικά κεφάλαια τόσο μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γνωστά και ως «κόκκινα» δάνεια, όσο και ενήμερα δάνεια. Οι ίδιες θα αποφασίζουν το μείγμα, καθώς στο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται περιορισμοί.
Η μόνη εξαίρεση που περιλαμβάνεται αφορά τα δάνεια πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ. Η εξαίρεση ισχύει ως το τέλος του 2017. Δηλαδή από την 1.1.2018 οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν και τα δάνεια αυτά.
Πρόκειται είτε για στεγαστικά που χορηγήθηκαν για αγορά πρώτης κατοικίας είτε για δάνεια που δόθηκαν με υποθήκη κατοικία, η οποία χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Τα δάνεια που θα πωληθούν θα συνεχίσουν να διατηρούν τον χαρακτήρα τους ως τραπεζικά δάνεια και να έχουν το ίδιο επιτόκιο, διάρκεια και όλα τα χαρακτηριστικά και όρους που αναφέρονται στη σύμβαση την οποία υπέγραψε ο δανειολήπτης με την τράπεζα κατή τη χορήγηση του δανείου.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι απαιτείται άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος μόνο για τις εταιρείες που θα κάνουν διαχείριση (servicing) «κόκκινων» δανείων και όχι για αυτές που αγοράζουν δάνεια, η έδρα των οποίων μπορεί να είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για τις τελευταίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν σύμβαση με μια εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Το μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση εταιρειών εξυπηρέτησης «κόκκινων» δανείων ορίζεται στα 100.000 ευρώ για όσες θα κάνουν αποκλειστικά servicing και στα 4,5 εκατ. ευρώ για όσες θα κάνουν και αναχρηματοδοτήσεις δανείων.
Φορολογική μεταχείριση


Ως την Παρασκευή το απόγευμα υπήρχαν ορισμένες εκκρεμότητες όσον αφορά τη φορολογική μεταχείριση των δανείων που πωλούν οι τράπεζες.
Ειδικότερα, σε πόσα χρόνια θα αποσβεστεί η ζημιά που προκύπτει για τα πιστωτικά ιδρύματα όταν πωλούν δάνεια και αφού πρώτα ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις που έχουν λάβει. Αν οι τράπεζες θα μπορούν να αποσβένουν τις ζημιές αυτές σε πέντε ή περισσότερα έτη.
Αντίστοιχα, πώς θα αντιμετωπίζεται φορολογικά το όφελος που θα προκύπτει στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια «κουρεύονται». Και εδώ αναμένεται να προβλέπεται χρονική περίοδος πέντε μέχρι δέκα ετών για την απόσβεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ