Στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι στραμμένα τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου.

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν.

«Θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο ελληνικό χρέος με βιώσιμο τρόπο», τονίζει ο κ. Φέρμαν και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση στα προβλήματα».

Η« Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει υπεύθυνη πολιτική στον προϋπολογισμό της» καταλήγει.

«Οι Ελληνες είναι καχύποποτι με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο κύμα φόρων» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Επικαλούμενο μαρτρυρίες ελληνων πολιτών το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ελληνες δεν συμμερίζονται την πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι η έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους είναι ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα. Αντίθετα ανησυχούν ότι οι τελευταίες αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που φέρνει η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα κλείσει τα καταστήματά τους.

«Μετά από χρόνια ύφεσης, τα μέτρα αυτά πληγώνουν όλους», δηλώνει στο πρακτορείο ο Ηλίας Λέκκος, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στην Αθήνα. «Ωστόσο, όσο αυξάνεις τους φόρους και όσο κάνεις περικοπές, το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι εφικτό. Ή αν επιτευχθεί, θα είναι το κόστος μιας τεράστιας ύφεσης».

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεται και ο Μαρκ Μαζάουερ σε άρθρο γνώμης στους Financial Times με τίτλο «Το Βερολίνο θα πρέπει να προσέχει τι εύχεται». «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Οι Ευρωπαίοι που αντιτίθεται στην αναδιάρθρωση του χρέους κάνουν λάθος. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την ελληνική χρήση χωρίς αυτό» αναφέρει.

«Ο Β. Σόιμπλε παραμένει πεισματικά αντίθετος, παρά την μικρή στροφή αλλων μελών της γερμανικής κυβέρνησης όπως ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, σημειώνει ο κ. Μαζάουερ. «Οι γερμανοί πολίτες βλέπουν την ελάφρυνηση του χρέους ως μια χάρη στου Ελληνες, οι οποίοι έχουν κάνει πολύ λίγα έως τίποτε για να την αξίζουν» αναφέρει. Και προσθέτει: «Ωστόσο η καγκελάριος θα ήταν σοφό να δει πέρα από την θέση της στην καγκελαρία το καλό της Ευρώπης».

«Ο κ Σόιμπλε μπορεί να πιστεύει ότι η ευρωζώνη είναι ασφαλής ακόμη και αν σκληρή γραμμή του οδηγήσει σε Grexit, αλλά η διάσωση του ευρώ θα μετρήσει για λίγο, αν το κόστος είναι μια τεράστια ζημιά στην ίδια την ΕΕ».

Η μεταναστευτική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της και τα ανοικτά αυταρχικά αντιευρωπαϊκά κόμματα καταγράφουν κέρδη και απειλούν βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ, αναφέρει.

Το κλείσιμο των συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να αποτραπεί η είσοδος των προσφύγων δεν θα είναι αποτελεσματικό, συνεχίζει ο Μαζάουερ, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει άλλη καλή εναλλακτική λύση από το να βοηθηθούν οι Έλληνες στο τεράστιο έργο που αντιμετωπίζουν». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια, ο καθηγητής τονίζει ότι η ΕΕ «χρειάζεται την Ελλάδα να λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης στα Βαλκάνια και όχι ως κάποιο είδος επιβεβαίωσης ότι η ΕΕ αποφάσισε να εγκαταλείψει όλη την περιοχή».

Η αλήθεια είναι, υπογραμμίζει ο Μαζάουερ, ότι οι Έλληνες φθάνουν στα όριά τους. «Ό,τι και αν συμβεί, μία ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει (το φάσμα) άνεργου βίου. Είναι μία χώρα που η κοινωνική συνοχή της έχει καταστραφεί».

Το πραγματικό ελληνικό δράμα έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις και όχι με την αναδιάρθρωση του χρέους, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Η εξαετής οικονομκή κρίση στη χώρα συχνά εμφανίζεται ως απόδειξη ότι η Ε.Ε. είναι ένας αντιδημοκρατικός νταής που αγαπά την λιτότητα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε συζήτηση είναι να αναγνωρίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα στην Ελλάδα φέρει η ίδια η χώρα, η οποία, στις δεκαετίες πριν από την κρίση, αγκάλιασε ένα καταστροφικά μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο και σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκε να αλλάξει από τότε.

«θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, αν όχι για την ευρωζώνη, αν η αναδιάρθρωση του χρέους είχε γίνει το 2010 και όχι το 2012» προσθέτει.

«Το πραγματικό δράμα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά με δύο τρόπους: Είτε η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει να εγκαταλείψει το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο της είτε η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει την εμμονή της για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να δώσει στην Αθήνα αρκετά χρήματα… με άλλα λόγια, να αναβάλει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επίλυση της κρίσης» καταλήγει το δημοσίευμα.