Η άρση της αβεβαιότητας σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων, υποστήριξε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.
Σε ομιλία του σε κλειστή συνεδρίαση της 24ης Ετήσιας Τακτικής του ΣΕΤΕ υπογράμμισε πως «η σημερινή μας συνάντηση έρχεται σε μια επιτέλους θετική συγκυρία. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup δρομολόγησαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επιτρέπουν τη βάσιμη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα λάβει τέλος μια εκκρεμότητα που παρατάθηκε υπερβολικά και έριχνε τη σκιά της πάνω στην οικονομία τους τελευταίους μήνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αναφορά στο θέμα του χρέους, ταυτόχρονα, υπήρξε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, για την θεσμοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού περιστολής των δαπανών του δημοσίου, σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό.
«Πρόκειται για ένα βήμα που η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια, ασφαλώς πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης αποτρέποντας την έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και, σωρευτικά, του δημοσίου χρέους» επεσήμανε ο κ. Καραβίας.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, έστω και τώρα, η ύπαρξη ενός συστήματος που αυτόματα θα επιβάλλει την τήρηση των δημοσιονομικών προδιαγραφών θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι όχι μόνον των δανειστών αλλά και συνολικά της διεθνούς επενδυτικής και οικονομικής κοινότητας».
Η επιστροφή στην ανάπτυξη
Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης χρειάζονται κεφάλαια, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.
Όπως είπε, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, η προσέλκυση κεφαλαίων αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως τα επεξεργαστήκαμε στη Eurobank, το απόθεμα ξένων επενδύσεων (σε σταθερές τιμές) στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 48%. Χάσαμε, δηλαδή, τις μισές από τις συνολικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μέσα σε μόλις 8 χρόνια.
«Είναι φανερό πως για να καλυφθεί ένα τέτοιο κεφαλαιακό κενό χρειάζονται ποσά που μπορούν να προέλθουν μόνο από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, καθώς μάλιστα οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960!» σημείωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Eurobank
Όπως πρόσθεσε, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να προσελκύσει μέχρι και 100 δις ευρώ σε ξένες επενδύσεις σε βάθος μόλις μιας τετραετίας.
Και εξήγησε ότι «Για να ευοδωθεί, όμως, η προσπάθεια πρέπει να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι».
Τα δάνεια των ξενοδοχείων
Ο κ. Καραβίας απευθύνθηκε στους ξενοδόχους υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει βέβαια χωρίς τη δική σας συμβολή και συνεργασία. Οι πρωταγωνιστές όλων των εξελίξεων δεν μπορεί παρά να είστε οι ίδιοι εσείς, οι επιχειρηματίες του τουρισμού».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει «να κάνω μια διαπίστωση –δυσάρεστη, αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα για να την αντιμετωπίσουμε. Η χρηματοοικονομική εικόνα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος στην κρίση».
Όπως εξήγησε, παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο, παρά την διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που δέχτηκαν σφοδρότατο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης.
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένους μόνο Ομίλους. Γνωρίζετε πως είναι κρίσιμης σημασίας η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε» τόνισε ο κ. Καραβίας.
Υπογράμμισε δε πως «πέρα από τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα δάνεια, ο κλάδος συνολικά πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θετική πορεία των τελευταίων ετών ώστε να ισχυροποιήσει τη χρηματοοικονομική του θέση, με είσοδο νέων κεφαλαίων από τους σημερινούς επιχειρηματίες ή και από νέους μετόχους. Οι τράπεζες –και ασφαλώς η Eurobank – θα είναι δίπλα στους πελάτες για να στηρίξουμε θεμιτές επιλογές και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια».