Μπεργκεράδικο στην Κολονία επαναφέρει στο μενού του εστιατορίου τα «Erdogan Burgers» παρόλο που αναγκάστηκε να παραμείνει κλειστό για τρεις ημέρες εξαιτίας απειλών.

Ο μάνατζερ του Urban Burgery Γεργκ Τίμαν δήλωσε ότι το εστιατόριο διάνθισε το μενού του με τα… ερντογανικά μπέργκερ ως «σατιρική απάντηση» στη θηλιά του Τούρκου προέδρου στον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης.

Τα μπέργκερ που πωλούνται στην Κολονία είναι διόλου τυχαία γαρνιρισμένα με κατσικίσιο τυρί.

Και αυτό γιατί στο επίμαχο σατιρικό ποίημα που «αφιέρωσε» στον Ταγίπ Ερντογάν ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπόμερμαν από τη συχνότητα του γερμανικού δικτύου ZDF γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε σεξουαλικές «συναναστροφές» του προέδρου της Τουρκίας με κατσίκες και πρόβατα.

Η αντίδραση Ερντογάν και η απαίτηση για δίωξη του κωμικού -ο οποίος πλέον κινείται με αστυνομική προστασία- πυροδότησε έντονη πολεμική στη Γερμανία για την ελευθερία της έκφρασης και μπαράζ επικρίσεων κατά της Άνγκελα Μέρκελ η οποία άναψε το «πράσινο φως» για ενδεχόμενη δίωξή του από τη γερμανική Δικαιοσύνη στη βάση νόμου περί προσβολής ξένων ηγετών.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Μπόμερμαν, ο Γεργκ Τίμαν δήλωσε στο BBC ότι τα Erdogan Burgers έρχονται κυρίως σε ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο δημοσιογράφους της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet οι οποίοι φυλακίστηκαν στις 6 Μαΐου για το άρθρο τους σχετικά με τη μεταφορά οπλισμού στους τζιχαντιστές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία.

Τα «Μπέργκερ Ερντογάν» έγιναν γρήγορα το πιο δημοφιλές έδεσμα στο μενού του εστιατορίου. Διαφημίστηκαν μάλιστα σε φυλλάδια που προσφέρουν στους φοιτητές έκπτωση 25%.

Απειλές ανάγκασαν πάντως το εστιατόριο να παραμείνει κλειστό για τρεις ημέρες και τώρα ξαναλειτουργεί με κάμερες ασφαλείας…