«Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας» δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας για το «θετικό αποτέλεσμα που έδωσε τελικά χθες το Eurogroup».

Επεσήμανε δε ότι αυτή ήταν ανέκαθεν η επιδίωξη της σοσιαλιστικής ομάδας. Παρότι «τα γεράκια μας έλεγαν ότι είμαστε απομονωμένοι, σήμερα είναι αυτοί που συμφωνούν με τις θέσεις μας» τόνισε ο Τ. Πιτέλα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των σοσιαλιστών, «υπάρχουν πλέον όλες οι δυνατότητες για μια θετική κατάληξη στις 24 Μαΐου, με βάση τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τους Έλληνες και στη βάση των πρόσθετων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα είναι αναγκαστικά ευέλικτη, όπως σωστά έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε και προσέθεσε :

«Στις 24 Μαΐου θα μπορέσουμε επομένως να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες σέβονται τις δεσμεύσεις τους, παρά τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι απαραίτητη μια βιώσιμη ελάφρυνση του χρέους» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Τ. Πιτέλα δήλωσε:

«Με τις δεδομένες σημερινές συνθήκες θα ήταν απαράδεκτο, ο οιοσδήποτε εταίρος, και σκέπτομαι κυρίως το ΔΝΤ, να δραστηριοποιηθεί παρασκηνιακά για να σαμποτάρει τη συμφωνία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, μόνη της χωρίς το ΔΝΤ» κατέληξε.