Δύο Αφγανοί, ηλικίας 23 και 29 ετών ετέθησαν υπό προσωρινή κράτηση από την ιταλική δικαιοσύνη. Πρόκειται για τους Χακίμ Νασίρι και Γκουλιστάν Χαμαζάι, οι οποίοι είχαν λάβει άδεια παραμονής στην Ιταλία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι δύο Αφγανοί είχαν δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο δικτύου που δρούσε στην Ιταλία, τη Γαλλία και στο Βέλγιο, που ήταν σε άμεση και λειτουργική σχέση με την τζιχαντιστική οργάνωση ISIS.

Στα κινητά τους βρέθηκαν φωτογραφίες από το Λονδίνο και την Ρώμη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αιώνια Πόλη, οι Αφγανοί είχαν μεταβεί στους αρχαιολογικούς χώρους του Κολοσσιαίου και του Τσίρκο Μάσιμο. Κάτι που, σύμφωνα με πηγές τις ιταλικής δικαιοσύνης, μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη ότι υπήρχε πρόθεση να οργανωθεί τρομοκρατική επίθεση στην ιταλική πρωτεύουσα.

Στο Λονδίνο, οι δυο Αφγανοί είχαν φωτογραφήσει εμπορικά κέντρα, καταστήματα και εσωτερικούς χώρους διαμερισμάτων. Ο αρμόδιος δικαστικός θα πρέπει να αποφασίσει τώρα αν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να μετατραπεί η προσωρινή κράτηση σε φυλάκιση.