Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε γενικές γραμμές, τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και οι πατάτες έχουν υψηλό ΓΔ, τα όσπρια και τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου μέτριο ΓΔ και τα μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, χόρτα) χαμηλό ΓΔ.

Η διατροφή με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και με την παχυσαρκία. Μάλιστα, έχουν θεωρηθεί πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες για μια σειρά χρόνιων παθήσεων. Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας θεωρεί πως ο καρκίνος του πνεύμονα πιθανόν να ανήκει σε μία από αυτές.

Η ομάδα εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους, καθώς και το διατροφικό ιστορικό περισσότερων από 1.900 ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα και πάνω από 2.400 χωρίς τη νόσο. Το 25% όσων κατανάλωναν σε μεγάλο ποσοστό τρόφιμα υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.
Η τάση αυτή ήταν ακόμη πιο ισχυρή όταν οι ερευνητές εστίασαν στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με μη καπνιστές, με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή. Ο συσχετισμός αυτός μάλλον οφείλεται στο ότι η υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην υπερδραστηριότητα χημικών παραγόντων, οι οποίοι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Παρότι τα αποτελέσματα χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι ωφέλιμο να συνδυάζουμε διαφορετικές τροφές σε κάθε γεύμα μας, κάτι που μπορεί να ελαττώσει τον συνολικό γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος. Για παράδειγμα, όταν καταναλώνουμε μια τροφή με υψηλό ΓΔ, μπορούμε να επιβραδύνουμε την απορρόφηση της γλυκόζης συνδυάζοντας τη συγκεκριμένη τροφή με άλλες που έχουν χαμηλότερο ΓΔ. Για να το καταφέρουμε αρκεί να φέρνουμε στο καθημερινό τραπέζι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά ή φρούτα), πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι ή κρέας ή όσπρια) ή καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο). Οι τροφές με χαμηλό ΓΔ είναι συνήθως πλούσιες σε φυτικές ίνες και δημιουργούν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Επίσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα αλλά και του σακχάρου.

ΑΣΚΗΣΗ
Βρώμικα βάρη
Τα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη που υπάρχουν στα γυμναστήρια είναι γεμάτα παθογόνα βακτήρια, τα οποία συναντώνται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στις τουαλέτες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη. Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζουμε με απολυμαντικό μαντιλάκι τα όργανα γυμναστικής προτού ασκηθούμε και αμέσως μόλις τελειώσουμε, καθώς και να πλένουμε τα χέρια μας με άφθονο σαπούνι και νερό πριν και έπειτα από κάθε προπόνηση. Στη διάρκειά της, καλό είναι να φοράμε κορδέλα στα μαλλιά για να απορροφά τον ιδρώτα, ώστε να μη σκουπίζουμε με τα χέρια μας το πρόσωπό μας.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Μοναξιά μου όλα

Ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Γιορκ αξιολόγησαν 23 επιστημονικές μελέτες οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 181.000 ανθρώπους. Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% υψηλότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται διόγκωση του προβλήματος στο μέλλον από απόψεως δημόσιας υγείας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ