Ο δήμαρχος του Νταβάο, Ροντρίγκο «Ντιγκόνγκ» Ντουτέρτε, γνωστός με το παρατσούκλι «τιμωρός» φαίνεται πώς αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες. Ο Ντουτέρτε συγκεντρώνει ποσοστό 39% με τα δύο τρίτα των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, ενώ ο βασικός αντίπαλός του Γκρέις Πόε παραδέχθηκε την ήττα του.

Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις του Ντουτέρτε για καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την επιτροπή PPCRV, ο επί 22 χρόνια δήμαρχος της πόλης Νταβάο, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 11 εκατομμύρια ψήφους. Για να κερδίσει χρειάζεται απλά να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Συνολικά πέντε υποψήφιοι συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές. Ο γερουσιαστής Γκρέις Πόε, ο οποίος βρισκόταν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22%, παραδέχθηκε την ήττα του.

«Σέβομαι τα αποτελέσματα» είπε, σημειώνοντας ότι ο Ντουτέρτε έχει την εντολή να κυβερνήσει. «Ας του δώσουμε μια ευκαιρία» σημείωσε ο γερουσιαστής, ο οποίος προηγείτο στα πρώτα στάδια της προεκλογικής εκστρατείας.

Από την πλευρά του, ο Ντουτέρτε είπε ότι εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα θα ζητήσει συνομιλίες για να επιλυθεί η διαμάχη στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Ο ίδιος είπε ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετάσχουν, επίσης, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί την ΑΟΖ των Φιλιππίνων και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή.

«Εάν επιθυμούμε κοινές επιχειρήσεις, καλώς» είπε στο Νταβάο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπ.Ακίνο έκανε αρκετές προσπάθειες να συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά του φαβορί των εκλογών, λέγοντας μάλιστα ότι αν κερδίσει ο Ντουτέρτε, θα γίνει δικτάτορας.