«Οταν δύο άνθρωποι τσακώνονται, κερδίζει ο τρίτος» σύμφωνα με μια παλαιά παροιμία και έμπειροι πολιτικοί παράγοντες λένε ότι ταιριάζει απόλυτα στην τριγωνική σχέση: Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το τρίγωνο, εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες ένα ακόμη πολιτικό επεισόδιο. Πρωταγωνιστές ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο τρίτος της υπόθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας, ένθερμος υποστηρικτής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, θεωρεί ότι κερδίζει πολιτικούς πόντους από αυτή την αντιπαράθεση.
Πόλεμος για μία φράση


Η φράση του Πρωταγόρα «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος, των μεν όντως ως έστιν, των δε ουκ όντων ως ουκ έστιν» που χρησιμοποίησε στην αρχή της εβδομάδας από το Αργος ο κ. Παυλόπουλος άναψε φωτιές και αναζωπύρωσε πάθη και μίση στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Παράλληλα οδήγησε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν αυτόκλητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη, δίνοντας πάλι αφορμές για να ακουστούν απόψεις περί «εκλεκτικών σχέσεων».
Η αναφορά του κ. Παυλόπουλου, εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές, προκάλεσε την μήνιν αρκετών, μεταξύ αυτών και του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού. Αλλοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου με ειρωνική διάθεση σχολίασαν την προεδρική ερμηνεία που άναψε φωτιές: «Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο».
Η ιστορία αυτή ανέδειξε ότι αρκετές από τις κινήσεις του κ. Παυλόπουλου, όπως αυτή η δήλωση, ενεργοποιούν επιθετικά προς αυτόν αντανακλαστικά από τμήμα της ΝΔ –μη «καραμανλικών» –που θεωρεί ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, αλλά και στενών συνεργατών του, όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού.
Πριν ακόμη από την άνοδο του κ. Τσίπρα στην εξουσία, κυριαρχούσαν τα σενάρια για τον δίαυλο επικοινωνίας «καραμανλικών» και ΣΥΡΙΖΑ, αν και τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αυτά να εξουδετερωθούν.
Μάλιστα σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τηρεί αποστάσεις από πολλές από τις ενέργειες, δηλώσεις και κινήσεις του κ. Παυλόπουλου (χωρίς να τον αδειάζει βέβαια). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξάδελφός του, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται και γράφονται για διαύλους επικοινωνίας και ότι όλα είναι «αστειότητες».
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κάνει αισθητή την παρουσία του με δημόσια δήλωσή του, θέλοντας να… νουθετήσει τον κ. Παυλόπουλο, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Αναδείχθηκε ότι η πολιτική απόσταση που χωρίζει τους δύο πολιτικούς είναι πολύ μεγάλη.
Παρά τους κανόνες πολιτικής ευπρέπειας που τηρούνται οι κ.κ. Παυλόπουλος και Μητσοτάκης είναι ουσιαστικά δύο… ξένοι, αφού έχουν διαφωνήσει σε μείζονα πολιτικά θέματα. Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» της εξουσίας κατά καιρούς τα «καρφιά» κυριαρχούν και μόνο σε συζητήσεις «σαλονιών» δεν παραπέμπουν.
Ο προεδρικός χρησμός ανέδειξε και πάλι, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2015 λίγο πριν από το δημοψήφισμα, τους δύο… κόσμους που συγκρούστηκαν: τους οπαδούς του ευρωπαϊκού μετώπου (ΝΔ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι) και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ, που ύψωσε ομπρέλα πολιτικής προστασίας στον κ. Παυλόπουλο, τους ΑΝΕΛ, τη ΛΑΕ κ.ά.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και αξιοποίησε την κίνηση του κ. Παυλόπουλου, θέλοντας να επαναφέρει τη θεωρία ότι η ΝΔ υπό την προεδρία του ιδίου ηγείται του ευρωπαϊκού μετώπου και εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Παράλληλα ήταν μια καλή αφορμή για τον πρόεδρο της ΝΔ να επαναφέρει στη μνήμη πολλών ότι ο ίδιος δεν τον είχε ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απείχε από την ψηφοφορία.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες»
ήταν η αιχμηρή δήλωση του κ. Μητσοτάκη που ενίσχυσε την άποψη ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ παρακολουθεί με καχυποψία τις κινήσεις Παυλόπουλου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αρνητικό ισοζύγιο στην κοινή γνώμη με 44,2% θετικές γνώμες και 53,8% αρνητικές, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, επικρίνεται παρασκηνιακά από πρώην συναδέλφους του στη ΝΔ ότι αντί για ουδέτερος ανώτατος πολιτειακός παράγοντας έχει μεταλλαχθεί σε στυλοβάτη της κυβέρνησης.

«Εγώ επιτελώ το εθνικό μου καθήκον και στηρίζω τη χώρα μου»
τονίζει ο κ. Παυλόπουλος σε συνομιλητές του, αδιαφορώντας για το ότι ορισμένοι με αρκετή δόση κακεντρέχειας μεταδίδουν πως συγγράφει ακόμη και νομοσχέδια, ενώ άλλοι λένε ότι συνομιλεί τουλάχιστον δυο-τρεις φορές την ημέρα με τον Πρωθυπουργό.

«Ψεύδονται συνειδητά και παραπλανούν σκόπιμα όσοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος κλείνει το μάτι στη δραχμή»
απαντούν από το περιβάλλον του για όσα καταμαρτυρούν στον κ. Παυλόπουλο σχετικά με τη φράση του Πρωταγόρα.
Συχνές παρεμβάσεις


Πολλοί διαπιστώνουν ότι ο κ. Παυλόπουλος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, παρεμβαίνει δημοσίως με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να είναι σιωπηλός και διότι το επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες. Ωστόσο δημιουργεί έτσι πολλές φορές εντυπώσεις που ίσως υπερβαίνουν τις προθέσεις του, όπως έγινε και με τη φράση του Πρωταγόρα. Η αναζωπύρωση του μετώπου μεταξύ Συγγρού και Προεδρίας Δημοκρατίας που έχει την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα και πολλοί προβλέπουν και άλλα επεισόδια. Στενοί συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου, αρκετά ενοχλημένοι επειδή «κάποιοι δεν σέβονται τον ανώτατο θεσμό της χώρας», λένε ότι ο Πρόεδρος έχει κάνει τουλάχιστον 13-15 ηχηρές παρεμβάσεις υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Οσα λέγονται είναι υποβολιμαία και εκ του πονηρού και ανάξια σχολιασμού».

Αντιμνημονιακές ατάκες
Από τη Ναόμι Κλάιν στον «νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο»

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο κ. Παυλόπουλος χρησιμοποίησε τον μύθο του Μινώταυρου, του λαβυρίνθου και του Θησέα για να ερμηνεύσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ προχώρησε σε παραλληλισμούς, λέγοντας ότι «μέσα σ’ αυτόν τον οικονομικό λαβύρινθο και αντιμέτωπος με τον νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο, ο θεσμικός Θησέας καλείται, υπό όρους που παραπέμπουν στην ιστορία του Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ, να φέρει σε πέρας την αποστολή του».
Ο Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού εντοπίζεται ως υπότιτλος στο βιβλίο του («Το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης –Ο οικονομικός «Λαβύρινθος», ο νεοφιλελεύθερος «Μινώταυρος» και ο θεσμικός «Θησέας»»), όπου σε αυτό ο κ. Παυλόπουλος –το φθινόπωρο του 2013 –προέβλεπε ότι «η κοινωνική έκρηξη βρίσκεται επί θύραις». Σταθερά η αρθρογραφία του τα προηγούμενα χρόνια ήταν «αντιμνημονιακής» κατεύθυνσης και πολλές φορές διάβαζε κανείς το «κατηγορώ» του κ. Παυλόπουλου κατά του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ειπωθεί πως σε πολλά σημεία συμπίπτει στις αναλύσεις του με τη Ναόμι Κλάιν, συγγραφέα του βιβλίου «Δόγμα του σοκ».

Οι λόγοι που δεν ψήφισε ο Κυριάκος τον Παυλόπουλο
Τον Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για να μην τον καταψηφίσει δεν προσήλθε στην ψηφοφορία. Μάλιστα τότε επικαλέστηκε τρεις λόγους: «α) Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, β) χειρίστηκε με ανεπάρκεια μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο του 2008, και γ) δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ