Ο Μισέλ Πικολί ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά της βίλας Μαλαπάρτε στην ανατολική πλευρά της νήσου Κάπρι. Μια θρυλική εικόνα παρμένη από μια θρυλική ταινία της δεκαετίας του ’60, την «Περιφρόνηση» (1963), την πιο ηλιόλουστη ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Αν και αυτή η ταινία δεν παίχθηκε ποτέ στο φεστιβάλ των Καννών, η παραπάνω σκηνή θα πρωταγωνιστήσει στο εφετινό. Την επέλεξαν οι Ερβέ Σιζιονί και Ζιλ Φραπιέρ για να στολίσουν την υπέροχη επίσημη αφίσα της 69ης διοργάνωσης που αρχίζει την Τετάρτη 11 Μαΐου για να ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 22 του μηνός.

Οπως πάντα, το πόστερ σε μεγέθυνση θα τοποθετηθεί στην κορυφή της αίθουσας Λιμιέρ, ακριβώς πάνω από τα διάσημα ντυμένα στα κόκκινα σκαλιά που οδηγούν στο εσωτερικό της. Το συνταίριασμα κίτρινων και κόκκινων σκαλοπατιών έχει κάτι το ποιητικό αφού για πολλούς η άνοδος στη Λιμιέρ είναι μια άνοδος στον απόλυτο ορίζοντα της κινηματογραφικής οθόνης. Κάθε χρόνο τον Μάιο η τεράστια οθόνη αυτής της αίθουσας φιλοξενεί χιλιάδες δημοσιογράφους και αμέτρητους αστέρες που γιορτάζουν παρέα τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή του πλανήτη.

Εφέτος την αυλαία της διοργάνωσης θα σηκώσει μια ταινία του Γούντι Αλεν. Πέρυσι παίχτηκε εκτός συναγωνισμού ο «Παράλογος άνθρωπος», εφέτος το «Café Society», επίσης εκτός συναγωνισμού, θα σημάνει την έναρξη. Εδώ, ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ (προφανώς σε έναν ρόλο alter ego του Αλεν) υποδύεται τον νεαρό καλλιτέχνη που έρχεται στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930 προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και να εργαστεί στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το καφέ του τίτλου είναι το στέκι πολλών καλλιτεχνών.
Ως γνωστόν, ο Γούντι Αλεν που θα δώσει το παρών είναι εξαιρετικά αγαπητός στη Γαλλία όπου οι ταινίες του κάνουν θραύση. Μάλιστα το «Café Society», που θα δούμε αργότερα στην Ελλάδα από την ODEON, θα ανοίξει στις αίθουσες της Γαλλίας ταυτόχρονα με την προβολή του στις Κάννες. Από το ίδιο φεστιβάλ πάντως έχουν ξεκινήσει την ευρωπαϊκή καριέρα τους πολλές ταινίες του 81χρονου δημιουργού. Ενδεικτικά οι «Hollywood ending», «Βίκι Κριστίνα Μπαρτσελόνα», «Match point», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και παλαιότερα «Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου», «Η Χάνα και οι αδελφές της» και άλλες.
Από σταρ άλλο τίποτε και εφέτος στην Κυανή Ακτή. Μάλιστα, στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα οι σταρ προκαλούν συνωστισμό! Εκεί θα βρούμε πρόσωπα όπως του Ράσελ Κρόου και του Ράιαν Γκόσλινγκ, «συνεταιράκια» στην αστυνομική ταινία εποχής 70ς «The nice guys». Θα βρούμε όμως και τον Τζορτζ Κλούνεϊ που μαζί με την Τζούλια Ρόμπερτς πρωταγωνιστεί στη δραματική ταινία της Τζόντι Φόστερ «Money monster». Στις Κάννες θα έρθει για μια ακόμη φορά και ο μέγας παραμυθάς Στίβεν Σπίλμπεργκ που παρουσιάζει την τελευταία ταινία του, «The BFG», μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρόαλντ Νταλ. Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, πρωταγωνιστή στην ταινία «Hands of stone», όπου υποδύεται τον προπονητή του πυγμάχου Ρομπέρτο Ντουράν (Εντγκαρ Ραμίρεζ). Αγαπημένο «παιδί» των Καννών, ο Ντε Νίρο «μετρά» δύο Χρυσούς Φοίνικες ως ηθοποιός που συμμετείχε στις βραβευμένες ταινίες Ταξιτζής» (1976) και «Η αποστολή» (1986).
Μεγάλος θόρυβος όμως προβλέπεται να γίνει και με την άφιξη του «τρελού» Iggy Pop, αφορμής δοθείσης της παγκόσμιας πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ «Gimme danger» που γύρισε ο Τζιμ Τζάρμους. Χρησιμοποιώντας ως τίτλο έναν διάσημο τίτλο τραγουδιού του Iggy Pop, το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 19 Μαΐου στην αίθουσα Λιμιέρ καταπιάνεται με τον ίδιο και τη σχέση του με το punk συγκρότημα The Stooges.
Δημιουργοί και κριτές


Στην καρέκλα του προέδρου της εφετινής κριτικής επιτροπής θα κάθεται ο αυστραλός σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ του οποίου ο τελευταίος «Mad Max» άνοιξε την περυσινή διοργάνωση. Δίπλα του οι Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες, Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί και Ντόναλντ Σάδερλαντ. Οι παραπάνω εννέα καλλιτέχνες έχουν να κρίνουν 21 ταινίες, όσες εφέτος πρόκειται να διαγωνιστούν για τη διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα και των άλλων βραβείων του φεστιβάλ.
Αρκετοί από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα ανήκουν στους μεγάλους σταρ της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Ανάμεσά τους ο Ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ που διεκδικεί για τέταρτη φορά στην καριέρα του τον Χρυσό Φοίνικα (έχει κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Ολα για τη μητέρα μου»), ο Σον Πεν (ήδη τιμημένος με το βραβείο ερμηνείας για την ταινία «Παράφορα ερωτευμένοι») αλλά και ο Τζιμ Τζάρμους που εφέτος έχει ταινία και στον διαγωνισμό. Ο αμερικανός σκηνοθέτης έχει υπάρξει οκτώ φορές υποψήφιος για τον Φοίνικα και έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής για τα «Σπασμένα λουλούδια».
Κάποιοι από τους εφετινούς συμμετέχοντες έχουν ήδη τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα –ενδεικτικά ο Βρετανός Κεν Λόουτς για το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και οι βέλγοι αδελφοί Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν που μάλιστα μετρούν δύο για τη «Ροζετά» και το «Παιδί») και κάποιοι όπως η Γερμανίδα Μάρεν Αντε και ο Βραζιλιάνος Κλέμπερ Φίλο Μεντότσα, λιγότερο (ως καθόλου) γνωστοί.
Μεσολόγγι στην… Κρουαζέτ


Εναν χρόνο μετά τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου που συμμετείχε εντός διαγωνισμού κερδίζοντας το βραβείο της επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα αλλά φαίνεται και με το παραπάνω σε τρία άλλα τμήματα.
Στην 55η Εβδομάδα Κριτικής θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Limbo», η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Μάλιστα στις Κάννες το «Limbo» είναι μία από τις μόλις 10 μικρού μήκους από όλον τον κόσμο που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία Leica Cine Discovery και Canal+. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η επίσημη σύνοψη της ταινίας που έχει γυριστεί στη Λίμνη Μεσολογγίου έχει ως εξής: «Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή».
Η Κοτζαμάνη είναι η δημιουργός της «Washingtonia» (2014) που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ Βερολίνου. Εναν χρόνο αργότερα το «Yellow Fieber» συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Λοκάρνο Pardo di Domani.
Στις Ειδικές Προβολές του φεστιβάλ (εκτός συναγωνισμού) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Η τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν που αφορά μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη και τους εξίσου ξεχωριστούς «κατοίκους» της: Πρόκειται για την Pedocin, μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμη και σήμερα τους άνδρες από τις γυναίκες. Είναι ένας οικείος χώρος δίπλα στην πόλη αλλά την ίδια ώρα «μακριά» από αυτήν, χαμένος σαν νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες νταλίκες που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη.
Και, τέλος, τοποθεσίες της Ελλάδας αλλά και έλληνες ηθοποιοί κυριαρχούν στην ταινία «Γυρίζοντας τον κόσμο» (Voir du pays) των αδελφών Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν που προσφάτως προήδρευσαν στην κριτική επιτροπή του τελευταίου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Η ταινία που θα παιχτεί στο εντός διαγωνισμού τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» είναι γαλλοελληνική συμπαραγωγή και έχει ως κεντρικές ηρωίδες δύο φίλες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν και προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο. Τις παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ενός τριημέρου που περνούν στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» πολυτελούς ξενοδοχείου της Κύπρου. Οι Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκης Παπαδημητρίου και Ανδρέας Κωνσταντίνου πρωταγωνιστούν.

Με τη λάμψη της Chopard
Επίσημος χορηγός του 69ου Φεστιβάλ των Καννών θα είναι και εφέτος ο ελβετικός οίκος κοσμημάτων Chopard που από το 1998 πηγαίνει χέρι-χέρι με το φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας. Εξάλλου, ο Χρυσός Φοίνικας, η μέγιστη βράβευση που απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, κατασκευάζεται στα εργαστήρια του οίκου Chopard. Από το 2014, το μυθικό τρόπαιο κατασκευάζεται από χρυσό «Fairmined».
Κάθε χρόνο, η «Κολεξιόν του κόκκινου χαλιού» (Red Carpet Collection) εμπλουτίζεται με ένα επιπλέον κομμάτι, αφού η Chopard προτείνει έναν αριθμό κοσμημάτων ίσο με τον αριθμό των χρόνων του φεστιβάλ. Συνεπώς εφέτος θα αποκαλυφθούν 69 δημιουργίες εμπνευσμένες από την ομορφιά και τη γοητεία των ηθοποιών. Τα κοσμήματα έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια της Haute Joaillerie του οίκου στη Γενεύη. Να σημειώσουμε ότι εφέτος η Chopard επέλεξε ως θέμα τα σμαράγδια για να δώσει έμφαση στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της.

21 ταινίες για έναν Φοίνικα

«Toni Erdmann» (Γερµανία)

Της Μάρεν Αντε
Πρόκειται για το ονοματεπώνυμο ενός πατέρα (Πέτερ Σόμινσεκ) που προσπαθεί να επικοινωνήσει με την ενήλικη κόρη του.
«Julieta» (Ισπανία)

Του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Το τρομερό παιδί της Ισπανίας πλάθει ένα ακόμη πολυσχιδές γυναικείο πορτρέτο, βασισμένο τούτη τη φορά σε διηγήματα της Αλις Μονρό.
«Paterson» (ΗΠΑ)

Του Τζιμ Τζάρμους
Paterson είναι το όνομα της πόλης όπου εκτυλίσσεται η ιστορία αλλά και το όνομα του κεντρικού ήρωα, ποιητή και οδηγού λεωφορείου (Ανταμ Ντράιβερ).
«Elle» (Ολλανδία)
Του Πολ Βερχόφεν
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στον ρόλο μιας αδίστακτης επιχειρηματία εταιρείας videogame της οποίας η ζωή θα αλλάξει ριζικά όταν δέχεται βίαιη επίθεση.
«The last face» (ΗΠΑ)
Του Σον Πεν
Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Σαρλίζ Θερόν εν μέσω κοινωνικοπολιτικών ταραχών σε ταλαιπωρημένη χώρα της Αφρικής.

«Personal shopper» (Γαλλία)
Του Ολιβιέ Ασαγιάς
Για να δούμε πώς συνδέεται μια ιστορία φαντασμάτων με τον κόσμο της μόδας στο σύγχρονο Παρίσι. Με την Κίρστεν Στιούαρτ.

«Juste la fin du monde» (Καναδάς)
Του Ξαβιέ Ντολάν
Η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Νταλί Μπάι και η Λεά Σεντού συμπρωταγωνιστούν στο δράμα του 27χρονου ευφυούς ηθοποιού και σκηνοθέτη.

«Mal de pierres» (Γαλλία)
Της Νικόλ Γκαρσιά
Η Μαριόν Κοτιγιάρ και πάλι, αυτή τη φορά στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας του ομότιτλου μυθιστορήματος της Μιλένα Αγκούς.

«Ma loute» (Γαλλία)
Του Μπρουνό Ντυμόν
Ο δημιουργός των «29 φοινίκων» και της «Φλάνδρας» σκηνοθετεί τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Φαμπρίς Λουκινί σε ταινία εποχής (1910).

«La fille inconnue» (Βέλγιο)
Των αδελφών Νταρντέν
Μια ιατρική υπόθεση βρίσκεται στην καρδιά του τελευταίου δράματος των Νταρντέν, με τους Αντέλ Ανέλ και Ζερεμί Ρενιέ.

«Loving» (ΗΠΑ)
Του Τζεφ Νίκολς
Βιρτζίνια, 1958. Ενας λευκός (Τζόελ Ετζερτον) και μια μαύρη (Ρουθ Νέγκα) καταδικάζονται σε φυλάκιση επειδή παντρεύτηκαν. Αληθινή ιστορία.

«Rester vertical» (Γαλλία)
Του Αλέν Γκιροντί
Ενας σκηνοθέτης και μια βοσκός «χτίζουν» το δράμα της τελευταίας ταινίας του προκλητικού σκηνοθέτη του «Αγνώστου της λίμνης».
«The handmaiden» (Νότια Κορέα)
Του Παρκ Τσαν Γουκ
Ενας μικροκλέφτης και μια πλούσια είναι τα κεντρικά πρόσωπα μιας νοσηρής ερωτικής ιστορίας από τον σκηνοθέτη του «Old boy».
«Aquarius» (Βραζιλία)
Του Κλέμπερ Φίλο Μεντόντσα
Ο τίτλος είναι το όνομα ενός ιστορικού κτιρίου στη Ρεσίφε της Βραζιλίας, κατοικία μιας χήρας (Σόνια Μπράγα) που αρνείται να το δώσει.
«The neon demon» (Δανία)
Του Νίκολας Γουίνινγκ Ρεφν
Θρίλερ στον χώρο της μόδας με την Ελ Φάνινγκ στον ρόλο ανερχόμενου και επικίνδυνου μοντέλου.
«Sieranevada» (Ρουμανία)
Του Κρίστι Πιου
Οικογενειακό δράμα γύρω από την επέτειο του πρόσφατου θανάτου ενός πατριάρχη. Από τον σκηνοθέτη της «Οδύσσειας του κυρίου Λαζαρέσκου».
«Bacalaureat» (Ρουμανία)
Του Κριστιάν Μουντζιού
Τι σημαίνει να είσαι γονέας σήμερα αναρωτιέται ο σκηνοθέτης της ταινίας «4 μέρες, 3 εβδομάδες, 2 μέρες» (Χρυσός Φοίνικας 2007).
«American honey» (Αγγλία)
Της Αντρέα Αρνολντ
Ενα έξαλλο ταξίδι στην Κεντροδυτική Αμερική με πρωταγωνίστρια μια έφηβη (Σάσα Λέιν) που μπλέκει με παρέα απροσάρμοστων.
«The salesman» (Ιράν)
Του Ασγκάρ Φαραντί
Μια ματιά στον «Θάνατο του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ από τον δημιουργό των ταινιών «Ενας χωρισμός» και «Το παρελθόν».
«MΑRosa» (Φιλιππίνες)
Του Μπριγιάντε Μεντόζα
Η σύλληψη ενός φιλήσυχου ζεύγους για εμπόριο ναρκωτικών προκαλεί αναστάτωση στα τέσσερα παιδιά του.
«I, Daniel Blake» (Αγγλία)
Του Κεν Λόουτς
Ενα εργατικό ατύχημα πυροδοτεί την τελευταία ταινία του ακούραστου Λόουτς, που εφέτος κλείνει τα 80 αλλά παραμένει στις επάλξεις!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ