Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε άστεγο, υπογραμμίζοντας στην ετυμηγορία του ότι το να κλέβει κάνεις μικρή ποσότητα φαγητού ωθούμενος από την πείνα, δεν αποτελεί αδίκημα.

Ακυρώθηκε κατά συνέπεια προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Γένοβας, το οποίο είχε καταδικάσει τον Ουκρανό άστεγο σε έξι μήνες φυλάκισης και σε 100.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Ο άνδρας είχε πάρει από σουπερμάρκετ, χωρίς να πληρώσει, ένα λουκάνικο και λίγο τυρί, αξίας τεσσάρων ευρώ και επτά λεπτών. Μετά την καταδίκη του δικαστηρίου της Γένοβας αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και τον αθώωσε.

«Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι αποφάσισε να αφαιρέσει μικρή ποσότητα φαγητού για να αντιμετωπίσει την άμεση και απόλυτη φυσική απαίτηση να μπορέσει να τραφεί, δρώντας, κατά συνέπεια, σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έκτακτη ανάγκη» τονίζουν τα μέλη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Ένωσης Καταναλωτών Codacons, Kάρλο Ριέντσι, σχολίασε ότι «πρόκειται για μία απόλυτα λογική απόφαση, διότι μια κλοπή η οποία οφείλεται σε πείνα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εγκληματική πράξη».

Ο Ριέντσι παράλληλα τόνισε ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός Ιταλών -κυρίως ηλικιωμένων- που αναγκάζονται να κλέβουν μικρή ποσότητα τροφίμων στα σουπερμάρκετ, διότι η σύνταξη και το όλο εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες. «Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που διαπράττει αδίκημα» σημείωσε ο πρόεδρος του Codacons.