Σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα καταδίκασε η Βόρειος Κορέα καταδίκασε τον αμερικανοκορεάτη Κιμ Ντονγκ Τσουλ, κρίνοντάς τον ένοχο για «κατασκοπεία» και «ανατρεπτική δραστηριότητα». Πρόκειται για τον δεύτερο υπήκοο ΗΠΑ που καταδικάζεται στη χώρα φέτος.

Ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ συνελήφθη τον Οκτώβριο στη Βόρεια Κορέα και, σύμφωνα με την Πιόνγκγιανγκ, παραδέχθηκε ότι διενήργησε «ασυγχώρητη κατασκοπεία» που περιλάμβανε και την κλοπή στρατιωτικών απορρήτων.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατιας της Κορέας καταδίκασε την Παρασκευή τον γεννημένο στη Νότια Κορέα πολίτη των ΗΠΑ Κιμ Ντονγκ-Τσουλ σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα για δραστηριότητες που είχαν στόχο την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος της ΛΔΚ καθώς και δραστηριότητες κατασκοπείας» μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες, ούτε στην σχετική ανακοίνωση του βορειοκορεατικού KCNA.

Η Πιόνγκγιανγκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη φυλάκιση Αμερικανών για να αποσπάσει επισκέψεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, με τις οποίες δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Στο παρελθόν έχει επιβάλει μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης σε ξένους, πριν τελικά τους απελευθερώσει. Έξι ξένοι, μεταξύ των οποίων ο Κιμ και τρεις Νοτιοκορεάτες, είναι γνωστό ότι είναι φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ, ο οποίος έχει πει πως είναι πολιτογραφημένος Αμερικανός, ομολόγησε ότι διέπραξε κατασκοπεία υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματά του, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Μερικοί ξένοι, που είχαν κρατηθεί στη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν μετά την απελευθέρωσή τους πως εξαναγκάσθηκαν να προβούν στις ομολογίες τους.

Στη Βόρεια Κορέα κρατείται επίσης ένας Αμερικανός, ο Ότο Ουόρμμπιρ, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Μάρτιο σε 15 χρόνια καταναγκαστικα έργα επειδή προσπάθησε να κλέψει ένα προπαγανδιστικό πανό. Κρατείται επίσης ένας Καναδοκορεάτης χριστιανός πάστορας, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανατρεπτική δραστηριότητα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας πριν από το πρώτο εδώ και 36 χρόνια συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα αρχίσει στις 6 Μαΐου.