Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στη Συρία, σημειώνοντας πως οι στρατιωτικές προσπάθειες από μόνες τους δεν αρκούν για να λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

«Θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ, ή τη Βρετανία, να στείλει στρατό και να ανατρέψει το καθεστώς Ασσάντ», δήλωσε ο Ομπάμα στο BBC.

Σημείωσε επίσης πως δεν νομίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί στους τελευταίους εννέα μήνες της προεδρίας του, αν και εκτίμησε ότι «μπορούμε σιγά σιγά να συρρικνώσουμε το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν απλές λύσεις… Για να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα της Συρίας, μια στρατιωτική λύση από μόνη της –και σίγουρα το να στείλουμε εμείς επίγειες δυνάμεις- δεν θα λύσει το πρόβλημα», τόνισε.

Προειδοποιήσεις Ομπάμα για τις συνέπειες ενός Brexit

Ισχυρό μήνυμα κατά του Brexit έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Όπως είπε ο Ομπάμα, στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μπορεί να διαρκέσουν από πέντε έως και δέκα χρόνια.

«Μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια από σήμερα, δέκα χρόνια από σήμερα πριν κατορθώσουμε στην πραγματικότητα να ολοκληρώσουμε κάτι» δήλωσε ο Ομπάμα σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Βρετανία δεν θα τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης σε σχέση με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων (TTIP).

«Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάτι με τις ΗΠΑ ταχύτερα από ό,τι η ΕΕ», δήλωσε ο Ομπάμα, σημειώνοντας: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία εμπορικών συναλλαγών με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας, την ευρωπαϊκή αγορά».

Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Λονδίνο και η απόφαση του να απευθύνει θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές της εκστρατείας που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι η Βρετανία θα μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί συμφωνίες και να επιτύχει καλύτερους όρους, όντας εκτός της ΕΕ.