Την ανάγκη να υπάρξει μια «πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας» που θα συμπεριλάβει όλες τις δημιουργικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου έδειξε ως την αναγκαία συνθήκη για να αλλάξει σταδιακά η κατάσταση στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που απηύθυνε προσκλητήριο σε δυνάμεις εκτός της Κεντροδεξιάς.
Από το βήμα του 10ου εθνικού συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου είχε ως κεντρικό σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε με έμφαση ότι η ΝΔ θα είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμφωνίας αλήθειας, η οποία θα έχει μόνο δύο άρθρα:

1:
Οι πολίτες μάς εμπιστεύονται να χαράξουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

2. Εμείς λέμε και πράττουμε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, σε κάθε σημείο της κοινής μας πορείας.


«Προτείνουμε μια Συμφωνία Αλήθειας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες. Και όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει»
τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Εμείς σήμερα δεσμευόμαστε και υπογράφουμε τη Συμφωνία Αλήθειας με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες πολίτες. Με τη Συμφωνία Αλήθειας και τη συμμετοχή της πλατιάς πλειοψηφίας των πολιτών θα τα καταφέρουμε. Το εγγυώμαι».
Νέος πατριωτισμός


Με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, στο προσκλητήριο που έκανε είπε ότι «δεν έχει καμία σημασία για εμένα σε ποια πλευρά του Εμφυλίου ήταν οι γονείς και οι παππούδες κάθε ανθρώπου ή σε ποια κομματική νεολαία ήταν πριν 20-30 χρόνια». «Σήμερα με ενδιαφέρουν όσα μας ενώνουν. Και είναι πολλά. Ολους αυτούς τους πολίτες εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Με περηφάνια για την ιστορία και τα ιδεολογικά της θεμέλια, αλλά διευρύνοντας την απήχησή της» τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Νέα Μεταπολίτευση και στη γέννηση ενός νέου πατριωτισμού που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες σε μια κοινή ιστορική αποστολή: Την αναμόρφωση της Ελλάδας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στόχος της ΝΔ είναι να βγάλει τη χώρα από την ασφυξία και να φέρει οξυγόνο στην Ελλάδα.
Ψευδαισθήσεις


«Να βάλουμε τέλος στην κρίση και στα αδιέξοδα. Να βγάλουμε τη χώρα από το μαρτύριο των τελευταίων χρόνων, και ιδιαίτερα από το τέλμα που την οδήγησε τους τελευταίους 15 μήνες η πιο ανίκανη, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» είπε με έμφαση.
Παρουσία περίπου πέντε χιλιάδων συνέδρων και εκατοντάδων παρατηρητών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με τη σημερινή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού και τις μεγάλες διαψεύσεις κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώπιον ενθουσιώδους ακροατηρίου, υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας νέος δημιουργικός κύκλος παραγωγικής ανασυγκρότησης ώστε να βρουν η χώρα και οι πολίτες της τη χαμένη ατομική αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση. «Η νέα μεταπολίτευση. Με κεντρική δύναμη ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας το τιμόνι της χώρας και να ξεκινήσουμε βήμα-βήμα το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας. Μιας Νέας Ελλάδας χτισμένης σε γερά θεμέλια. Στην αλήθεια της ευθύνης αλλά και στην ευθύνη της αλήθειας» τόνισε με έμφαση.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και το στίγμα του για το πώς θα κυβερνήσει η ΝΔ και υπογράμμισε ότι θα δουν ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που δεν θα υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες.

«Ενα κόμμα που διδάσκεται από τα λάθη του. Ενα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και να αλλάξει και την πατρίδα μας. Να συγκρουστεί με πελατειακά δίκτυα και να φτιάξει μια κοινωνία αξιοκρατίας. Και τότε είμαι βέβαιος ότι θα πειστούν. Και θα έρθουν μαζί μας»
ανέφερε.
Αναφέρθηκε με θέρμη σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της ΝΔ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και στους τρεις παρόντες πρώην πρωθυπουργός, τον 98χρονο πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντάς τους ως τρεις μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.
Αξιοκρατία


Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε και το στίγμα του για το πώς θα κινηθεί μέσα στο κόμμα, λέγοντας ότι επί των ημερών του δεν υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί και σαμαρικοί στη ΝΔ. «Το απέδειξα με τις πράξεις μου. Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία» είπε και σημείωσε ότι από τα πρώτα του βήμα επέλεξε την αποστασιοποίηση από αυτό που ονομάστηκε κομματικό παρασκήνιο.

«Ορισμένοι αμφισβητούσαν αν μπορούσα να εκλεγώ πρόεδρος χωρίς έναν ισχυρό μηχανισμό πίσω μου. Η ιστορία έδειξε ότι εξελέγην ακριβώς γι’ αυτό! Είμαι αποφασισμένος να παραμείνω έτσι. Ενας αρχηγός όχι της κλίκας, όχι της καμαρίλας, όχι του παρασκηνίου. Αλλά δημοκρατικός πρόεδρος ενός σύγχρονου, οργανωμένου, νοικοκυρεμένου, ανοικτού ευρωπαϊκού κόμματος»
τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ αφήνει πίσω της κακές πρακτικές του παρελθόντος, αφού παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωρούν.
Τα 5 Αλφα


Παράλληλα αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ που διαπερνούν «τα 5 Αλφα: Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη, Αριστεία, Αξιοπιστία» και είπε: «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν προοπτική».

Αντιδράσεις για τις αλλαγές
Ενστάσεις και εντάσεις

Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στο συνέδριο συνάντησαν και αντιδράσεις, ενώ στο παρασκήνιο, όπως και σε κάθε τέτοια κομματική διαδικασία κυριαρχούσε η μάχη της λίστας για την εκλογή της περιορισμένης σε σύνθεση Πολιτικής Επιτροπής (100 μέλη από 500 μέλη).
Μια χαρακτηριστική κίνηση ήταν του Φίλιππου Ταυρή που κατέθεσε ένσταση για τη συγκρότηση του συνεδρίου και ειδικά έθεσε θέμα αντικαταστατικής συμμετοχής περίπου 803 συνέδρων που αλλοιώνουν τη σύνθεση του οργάνου.
Επίσης άλλα στελέχη της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής εξέφρασαν ενστάσεις για τη μη συμμετοχή της νεολαίας στο συνέδριο. Στο παρασκήνιο διατυπώθηκαν επιφυλάξεις, ακόμη και αντιρρήσεις, που πήραν τη μορφή δυσφορίας απ’ όσους νομίζουν ότι θίγονται ή παραμερίζονται. Ενας αριθμός στελεχών που έχει εθιστεί στον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας της ΝΔ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, εμφανίζει απροθυμία να προσαρμοστεί στις νέες διαδικασίες, αλλά αυτό δεν ανησυχεί τη νέα ηγεσία. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι τιμά όλα τα στελέχη για την προσφορά τους τόσα χρόνια στο κόμμα, αλλά θεωρεί αναγκαία συνθήκη την ανανέωση και την αλλαγή της ΝΔ για να καταστεί εκ νέου αξιόπιστη και εναλλακτική πολιτική δύναμη.

Τα μηνύματα Σαμαρά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να παρέμβει στο συνέδριο, εν αντιθέσει με τον Κώστα Καραμανλή που έδωσε το παρών την πρώτη ημέρα και ως συνήθως απέφυγε να τοποθετηθεί σε κομματικό ακροατήριο. Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του το μεσημέρι της Κυριακής θα μιλούσε για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του και θα σημείωνε τις προοπτικές νίκης, ενώ θα έστελνε μήνυμα ενότητας και ελπίδας για τη χώρα, στηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στη χώρα, λέγοντας ότι γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. «Οι πολίτες δοκιμάζονται. Νιώθουν τεράστια αβεβαιότητα. Αισθάνονται ασφυξία» είπε και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και τώρα «εμείς μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη θηλιά της επιτήρησης των δανειστών μας στα επόμενα χρόνια. Να πάρουμε επιτέλους τις τύχες της χώρας μας στα δικά μας χέρια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ