Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση δεκάδες άτομα στο πλαίσιο έρευνας για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, σε επιχειρήσεις που έγιναν τη Δευτέρα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε εννέα επαρχίες. Υπό κράτηση έχουν τεθεί 88 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 140 άτομα.

Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται στελέχη και υπάλληλοι της τράπεζας Asya, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και ετέθη υπό τον έλεγχο του κράτους πέρυσι.

Η έρευνα αφορά τη συγκέντρωση πόρων ύψους 50 εκατ. λιρών (17 εκατ. δολ.) για την οργάνωση του Γκιουλέν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κάποτε σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, για την δημιουργία «παράλληλου κράτους» και για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα μέσα ενημέωσης. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν αρνούνται τις κατηγορίες.

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο 2014 ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η συμμαχία Ενρτογάν-Γκιουλέν κατέρρευσε όταν η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν το 2013 έρευνα για διαφθορά κατά προσώπων του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν.

Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές έχουν έκτοτε αποπεμφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο στόχαστρο έχουν επίσης ιδιαίτερα μπει ΜΜΕ του δικτύου Γκιουλέν.