Στην σταδιακή αναστολή της λειτουργίας όλων των γραμμών παραγωγής του επί ιαπωνικού εδάφους από σήμερα και για μια εβδομάδα, έως τις 23 Απριλίου, προχωρά ο όμιλος Toyota λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας, καθώς αν και ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές στα εργοστάσια του ομίλου, δεν ισχύει το ίδιο για τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Η απόφαση της Toyota επηρεάζει την παραγωγή μοντέλων τόσο της Toyota όσο και της Lexus και στα οποία συγκαταλέγονται και τα Toyota Prius, RAV4, Lexus RX, NX, CT GX και LX. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 42% των αυτοκινήτων που o όμιλος Toyota κατασκευάζει στην Ιαπωνία προορίζονται για εξαγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η αναστολή παραγωγής σε 10 εργοστάσια της Toyota στην Ιαπωνία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 56.000 μονάδων παραγωγής για Toyota και Lexus αλλά και 7.500 μονάδων για την Daihatsu.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Toyota, Ryo Sakai, η κατάσταση σε σχέση με τους προμηθευτές και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων εξαρτημάτων θα επανεκτιμηθεί στις 20 Απριλίου με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει ξανά κανονικά από τις 25 Απριλίου.

Αν και προς το παρόν ο ιαπωνικός όμιλος δεν έχει ανακοινώσει επίσημες εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων του, αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται να εμφανίσει περιορισμένα λειτουργικά κέρδη έως και 277 εκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από τους προφανείς λόγους που συνδέονται με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής του ομίλου Toyota σε σχέση με άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί και σε μεγαλύτερης κλίμακας απώλειες από μια εβδομάδα αναστολής της παραγωγής, η Toyota εξαρτάται περισσότερο από τοπικούς προμηθευτές σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Nissan, το εργοστάσιο της στο νησί Kyushu όπου κατασκευάζεται μεταξύ άλλων και το X-Trail δεν υπέστη ζημιές και μετά από μία ημέρα διακοπής των εργασιών του το Σάββατο 16 Απριλίου, προκειμένου να γίνει εκτίμηση για τυχόν προβλήματα και ζημιές θα λειτουργήσει κανονικά και πάλι από σήμερα 18 Απριλίου.

Η Honda είχε ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο μοτοσικλετών στην πόλη Kumamoto από την Πέμπτη 14 Απριλίου, και σύμφωνα με νέα ανακοίνωση θα επεκτείνει την παύση εργασιών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έως τις 22 Απριλίου.

Οι Subaru και Mazda από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή στα εργοστάσιά τους διεξάγεται ομαλά από σήμερα 18 Απριλίου ωστόσο επιφυλάσσονται, σε περίπτωση που προκύψουν ελλείψεις από προμηθευτές.

Επιστρέφοντας στην Toyota, αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2016 που ο ιαπωνικός κολοσσός αναγκάζεται να επιβραδύνει την παραγωγή του στην Ιαπωνία καθώς το Φεβρουάριο, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο ενός από τους σημαντικούς προμηθευτές της, την Aichi Steel Corp. ο όμιλος Toyota αποφάσισε την αναστολή της παραγωγής σε αρκετά ιαπωνικά εργοστάσιά του για μία εβδομάδα λόγω ελλείψεων.

Οι σεισμοί στο Κουμαμότο έπληξαν την οικονομία της περιοχής

Η Sony, η Honda, η Toyota και άλλες μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες ανέστειλαν τις λειτουργίες σε εργοστάσιά τους έπειτα από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τις τελευταίες ημέρες το Κουμαμότο, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 41 νεκρούς και σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.
Η περιοχή του Κουμαμότο είναι, άλλωστε, ένα βιομηχανικό κέντρο στο οποίο βρίσκονται μονάδες παραγωγής και αποθήκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία των περισσοτέρων μονάδων παραγωγής της στην Ιαπωνία. Η αναστολή της λειτουργίας θα γίνει σταδιακά και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.
Η κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο εξήγησε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την προμήθεια εξαρτημάτων. Η οικονομική εφημερίδα NIKKEI επικαλούμενη εκτιμήσεις ειδικών έγραψε ότι η άναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων της Toyota θα πάει πίσω την παραγωγή κατά περίπου 50.000 οχήματα.

Η ΝΙΚΚΕΙ σε ρεπορτάζ της σημειώνει ότι η εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Aisin Seiki αναγκάστηκε να σταματήσει την κατασκευή θυρών, κινητήρων και άλλων εξαρτημάτων σε θυγατρική της που λειτουργεί στο Κουμαμότο λόγω των μετασεισμικών δονήσεων που δεν έχουν σταματήσει. Η εταιρεία μελετά τη μεταφορά παραγωγής και άλλων λειτουργιών της στο κεντρικό εργοστάσιό της και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Renesas Electronics ανακοίνωσε ότι η μονάδα παραγωγής εξοπλισμού στο Κουμαμότο στην οποία κατασκευάζονται μικροτσίπ ελέγχου για αυτοκίνητα υπέστη ζημιές από τους σεισμούς.
Η γιγαντιαία εταιρεία ηλεκτρονικών Sony ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι αποτιμά τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμικές δονήσεις στο εργοστάσιο κατασκευής αισθητήρων εικόνας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ότι η μονάδα θα μείνει κλειστεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Το BBC μεταδίδει ότι ο διπλός σεισμός στο Κουμαμότο έχει επηρεάσει όλη την επιχειρηματική και κοινωνική ζωή στην περιοχή. Πολλά εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά. Την Κυριακή η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aeon κράτησε κλειστά και τα 27 καταστήματα που λειτουργεί στην περιοχή.