Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Ιαπωνία τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα), μόλις 24 ώρες μετά από ένα ασθενέστερο σεισμό στην ίδια περιοχή από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK έκανε λόγο για μία σειρά από τηλεφωνικές κλήσεις κατοίκων που αναφέρουν ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα σε κτίρια.

Ο σεισμός συγκλόνισε την περιοχή Κουμαμότο στη 1:25 τα ξημερώματα του Σαββάτου, τοπική ώρα, και αρκετές μετασεισμικές δονήσεις ακολούθησαν σύντομα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους έως και 1 μέτρο κατά μήκος της ακτής δυτικά του επικέντρου, στις θαλάσσιες περιοχές Αριάκι και Γιατσουσίρο.

Η προειδοποίηση ήρθη λιγότερο από μια ώρα αργότερα.

Από το σεισμό 6,5 βαθμών που σημειώθηκε την Πέμπτη, στην ίδια ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 800 τραυματίστηκαν.

Τη σημαντικότερη ζημιά υπέστη η πόλη Μασίκι, κοντά στο Κουμαμότο, που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο.

Από τους εννέα θανάτους, οι οκτώ σημειώθηκαν στο Μασίκι.

Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού ήταν περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά εκείνου της Πέμπτης, και σε βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα. Ήταν δηλαδή πιο ρηχός και δυνητικά πιο επικίνδυνος.

Χτύπησε τους κατοίκους που είναι ήταν σε κατάσταση σοκ από τη φρίκη της προηγούμενης νύχτας και είχαν υποστεί περισσότερους από 100 μετασεισμούς στο ενδιάμεσο.