Το μικρό αφιέρωμα στη Συρία και στο πώς η ταλαιπωρημένη αυτή χώρα έχει απεικονιστεί σε ντοκιμαντέρ Σύρων ή μη ξεχωρίζει στο «Με τα μάτια ανοιχτά», το δεύτερο «Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ» που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από την Πέμπτη 21 ως και την Κυριακή 24 Απριλίου. Καλεσμένος για να παρουσιάσει την ταινία του «The Return to Homs» είναι ο σύρος σκηνοθέτης Ταλάλ Ντερκί ο οποίος θα συμμετάσχει και ως εισηγητής στο εργαστήριο δημιουργικού ντοκιμαντέρ «Εξοδος» που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 (10.00-16.00). Μαζί με τον Ντερκί θα είναι ο συμπατριώτης του σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αμέρ Ματάρ, ιδρυτής του Mobile Phone Syrian Festival.
Η ταινία του Ντερκί «The Return to Homs» είναι μία από τις τρεις σχετικές με τη Συρία που θα προβληθούν στο αφιέρωμα. Γυρισμένη στη διάρκεια τριών ετών στην πόλη Χομς της Συρίας, παρακολουθεί δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις νεαρών Σύρων από την εποχή που ονειρεύονται την ελευθερία και δηλώνουν ειρηνιστές ως την ώρα που οι επιλογές τους αναγκαστικά θα αλλάξουν.
Είναι ο Μπασέτ, 19χρονος τερματοφύλακας ποδοσφαίρου, και ο Οσάμα, 24χρονος ακτιβιστής δημοσιογράφος. Η ιστορία τους συμβαδίζει με εκείνη μιας μαρτυρικής πόλης για την οποία ο υπόλοιπος κόσμος έχει ακούσει πολλά, αλλά δεν την πλησίασε ποτέ. Το διάρκειας 87 λεπτών «The Return to Homs» είναι μια συμπαραγωγή Συρίας / Γερμανίας και βραβεύθηκε τόσο στο φεστιβάλ του Sundance το 2014 όσο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο την ίδια χρονιά.
Οι άλλες δύο ταινίες σχετικά με τα προβλήματα και τη ζωή στη Συρία που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι το «Silvered Water», των Γουίαμ Μπεντριξάν και Οσάμα Μοχαμέντ και το βρετανικής παραγωγής «A Syrian Love Story» του Σον Μακ Αλιστερ.

Το «Silvered water» είναι ένα παράδοξο κινηματογραφικό παζλ που αναμειγνύει ντοκιμαντέρ, δοκίμιο, art installation και ιστορικό ντοκουμέντο ενώ αναζητεί νόημα στην ίδια την ύπαρξη του κινηματογράφου όταν η βία τον περικυκλώνει από παντού. Συμπαραγωγή Γαλλίας / Συρίας / ΗΠΑ και Λιβάνου η ταινία απέσπασε το βραβείο Grierson στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Λονδίνου.
Στο «A Syrian Love Story» ο Σον Μακ Αλιστερ αφηγείται την ιστορία των συντρόφων και εραστών Αμέρ και Ραγκντά οι οποίοι γνωρίστηκαν σε ένα κελί φυλακής στη Συρία πριν από 15 χρόνια. Οταν το 2009 ο σκηνοθέτης συνάντησε για πρώτη φορά τις οικογένειές τους, ο Ραγκντά ήταν και πάλι στη φυλακή και η Αμέρ είχε μείνει να φροντίζει μόνη της τα τέσσερα αγόρια τους. Καθώς όμως η Αραβική Ανοιξη σαρώνει την περιοχή, η μοίρα της οικογένειας αλλάζει αμετάκλητα. Υστερα από πέντε χρόνια γυρισμάτων, η ταινία καταγράφει την απίστευτη οδύσσειά τους προς την πολιτική ελευθερία.
Από ελληνικής πλευράς θα προβληθούν οι ταινίες «David Kennedy, σμιλεύοντας τη ζωή» του Αγγελου Κοβότσου, «Ο πλανευτής του Γράμμου» του Βαγγέλη Ευθυμίου, «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ενας τόπος για όλους» των Αγγελου Ράλλη και Χανς Ούλριχ, «Επόμενος σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακά́ση (διανεμήθηκε πριν από λίγο καιρό στις αίθουσες), «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού (διανεμήθηκε πριν από λίγο καιρό στις αίθουσες), «Στη φωλιά του χρόνου» των Αλέξανδρου Παπαηλιού και Χαράς Φράγκου, «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου (διανεμήθηκε πέρυσι στις αίθουσες), «La Vida Pura» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, «Ημερολόγια αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Τα σημάδια του ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου, «Θηραϊκός όρθρος» των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα, «Αρκάδια, χαίρε» του Φίλιππου Κουτσάφτη, «Viktor Ullmann: Βιογραφία μιας ηχογράφησης» των Ιωάννη Γρηγορόπουλου, Μιχάλη Αριστείδου, «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.
Για το εργαστήριο

Σε ό,τι αφορά το διήμερο εργαστήριο «Εξοδος» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE, το χρηματοδοτεί το Media Desk Greece και έχει ως θέμα εργασίας ιστορίες προσφύγων. Στο σεμινάριο θα διδάξουν έμπειροι έλληνες και ξένοι επαγγελματίες δημιουργοί ντοκιμαντέρ και στόχος είναι οι ταινίες να χαρακτηρίζονται από το προσωπικό ύφος του δημιουργού. Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ δεν αναλαμβάνει την παραγωγή των ταινιών και τα δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς.
Στην Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ παραχωρείται μόνο το δικαίωμα προβολής σε εκδηλώσεις της καθώς επίσης το δικαίωμα ανάρτησης στην ιστοσελίδα της.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν την αίτηση συμμετοχής που είναι αναρτημένη στη διεύθυνση www.technopolis-athens.com στην ηλεκτρονική διεύθυνση metamatianoixta@gmail.com ως την Κυριακή 17/4/2016 και ώρα 15.00.
Οσοι υποψήφιοι έχουν το ντοκιμαντέρ τους έτοιμο ως τις 10 Ιουνίου 2016, θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με την Ενωση Ευρωπαίων Συγγραφέων (SEUA) στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στις 17 – 19 Ιουνίου 2016.

πότε & πού:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 347.5518, 210 345.3548.

Μετρό: Σταθμός Κεραμεικός.

HeliosPlus