Η Αυστρία θα εφαρμόσει ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα του Μπρένερ με την Ιταλία «το αργότερο την 1η Ιουνίου» στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Βιέννη για το προσφυγικό.

Το πότε ακριβώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που περνούν, όπως ανέφερε την Τρίτη ο αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» είναι κλειστός, η Βιέννη προβλέπει ότι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία θα διπλασιασθούν, για να φθάσουν τις 300.000.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αυστρία σχεδιάζει να υψώσει φράκτη στα σύνορά της με την Ιταλία, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι «η εφαρμογή συστήματος συνοριακής διαχείρισης αντίστοιχο με το σύστημα του Σπίλφιλντ», στα σύνορα της Αυστρίας με τη Σλοβενία.

Ο καθορισμός της ακριβούς ημερομηνίας εφαρμογής αυστηρότερων ελέγχων στο ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκό πέρασμα στον δρόμο σύνδεσης της νότιας με τη βόρεια Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μεταναστών και την πρόοδο στη συγκρότηση νέου κέντρου συνοριακών ελέγχων, εξήγησε ο Ντοσκόζιλ.