Τουλάχιστον 95.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Bureau of Investigative Journalism, το οποίο επισημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι τέσσερις φορές αυξημένος σε σχέση με το 2014.

Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, αν και μόνο 17 χώρες παρείχαν σχετικά στοιχεία.

Η Σουηδία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους το 2015 με 35.369. Ακολουθείται από τη Γερμανία με 14.439, την Αυστρία με 9.331 και την Ουγγαρία με 8.804. Η Eurostat αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία εντός του τρέχοντος έτους.

Τα ευρήματα αυτά πάντως εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, όχι μόνο για την ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, αλλά και σε σχέση με την ευημερία των παιδιών αυτών και το αβέβαιο του μέλλοντος τους.

Η εκπρόσωπος της Unicef ​​ανέφερε στον Euobserver ότι και φέτος συνεχίζονται οι αυξημένες εισροές ασυνόδευτων ανηλίκων, τουλάχιστον στην Ελλάδα, καθώς μέσα στις πρώτες έντεκα εβδομάδες του τρέχοντος έτους, 1.156 ασυνόδευτοι ανήλικοι καταχωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές.