Στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους, ειδικά όταν εκπέμπονται από τις δυο πιο ισχυρές οικογένειες της Κεντροδεξιάς. Προ ημερών, ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του «πατριάρχη» της ελληνικής Κεντροδεξιάς Κωνσταντίνου Καραμανλή, τηλεφώνησε στην Ντόρα Μπακογιάννη. Είχε πληροφορηθεί ότι στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας της στην Κεντρική Μακεδονία θα επισκεπτόταν και θα μιλούσε και στον Νομό Σερρών. «Θα έρθεις και στην Πρώτη Σερρών. Το σπίτι της οικογένειας Καραμανλή είναι ανοικτό για σένα» φέρεται να της είπε. Η ίδια αποδέχθηκε την πρόσκληση με ιδιαίτερη ευχαρίστηση να βρεθεί προχθές για δείπνο στη γενέτειρα των Καραμανλήδων, θέλοντας και αυτή από την πλευρά της να σηματοδοτήσει ότι η άλλοτε σύγκρουση των δύο οικογενειών έχει τεθεί στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Η κίνηση και των δύο πλευρών ήταν άκρως συμβολική, καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ και παράλληλα εκπέμπει ισχυρό σήμα στην κοινωνία ότι η Κεντροδεξιά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ενωμένη και δεν χωρούν εσωκομματικές αντιθέσεις. Ουδείς εκ των παραδοσιακών οικογενειών και των πολιτικών τζακιών δεν θέλει να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα, ειδικά αυτή την περίοδο, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι σε καθοδική πορεία και τη ΝΔ να έχει ανακτήσει δυνάμεις και να είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Η στρατηγική συμμαχία του βασικού κορμού των καραμανλικών με τη νέα ηγεσία και με την οικογένεια Μητσοτάκη αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη, κατά την παραδοχή πολλών, για την πορεία προς την εξουσία. Σε αυτή την πολιτική εκεχειρία των δύο πολιτικών οικογενειών έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο η κυρία Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνία λίαν προσφάτως με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για την τρέχουσα επικαιρότητα.
Μεταξύ τους υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε από την περίοδο που η κυρία Μπακογιάννη διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2007-2009, ενώ δεν διαταράχθηκε ούτε όταν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ και η συντριπτική πλειοψηφία των καραμανλικών, χωρίς εμπλοκή Καραμανλή, στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Καραμανλής διατυπώνει αιχμηρά σχόλια σε συνομιλητές του για την πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ είναι αυστηρός και με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι κάνει πολλά λάθη που φέρνουν και τη χώρα σε δυσχερή θέση. Παράλληλα, διατηρεί αποστάσεις και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που συμπλέει, όπως λένε πολλοί μητσοτακικοί, σαμαρικοί και καραμανλικοί, σε πολλά θέματα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν περνάει απαρατήρητη και η αξιοποίηση από τον κ. Μητσοτάκη του νεότερου Κώστα Καραμανλή, γιου του Αχιλλέα, ο οποίος είναι τομεάρχης Υποδομών και Δημοσίων Εργων και επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα, τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και στα ΜΜΕ. Προ ημερών η επιλογή του να επιτεθεί στην κυβέρνηση με αφορμή τα όσα γίνονται με το Προσφυγικό, ότι «η Ελλάδα έγινε επαρχία της Τουρκίας» –φράση πολύ σκληρή από έναν μετριοπαθή πολιτικό –ήταν ενδεικτική της στρατηγικής της οικογένειας Καραμανλή.
Μπορεί να μην υπάρχει ενιαία γραμμή εντός της οικογένειας Καραμανλή, αλλά ουδείς επιθυμεί να κυριαρχεί η αίσθηση ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και γενικά οι «καραμανλικοί» συμπλέουν υπόγεια με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να σταματήσουν τα σχετικά σενάρια.
Αναφορικά με τη στάση διαφόρων στελεχών, παραγόντων και βουλευτών που αυτοπροσδιορίζονται ως καραμανλικοί από τον πυρήνα του καραμανλικού συστήματος μεταδίδεται ότι δεν υπάρχει ουδεμία παρασκηνιακή στήριξη του κ. Τσίπρα και της ομάδας του. «Οποιος το πράττει παίζει προσωπικά παιχνίδια και έχει άλλες επιδιώξεις» επισημαίνεται.

Επικοινωνιακό τέχνασμα
«Παράσταση» η «ρήξη» με το ΔΝΤ

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ δηλώνουν έτοιμοι για όλα, καθώς, όπως λένε, με τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος. Μάλιστα εκτιμούν ότι όλο το σκηνικό που στήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες δείχνει πως το κλείσιμο της συμφωνίας είναι κοντά και ως εκ τούτου θα έρθουν στη Βουλή τα σκληρά μέτρα, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.
Ως εκ τούτου, αυτό που έχει σχεδιαστεί ως αντίδραση της ΝΔ είναι η άμεση και επιτυχής εξουδετέρωση του επικοινωνιακού τεχνάσματος του Μαξίμου σχετικά με τη «ρήξη» της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο των τακτικών κινήσεων που συζητήθηκαν, σε πρόσφατη σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους αντιπροέδρους, και στενούς συνεργάτες, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου την παραίτηση της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι είναι πλέον απαίτηση της κοινωνίας, μίλησε για παράσταση του Πρωθυπουργού που κατέληξε με την παραμονή του ΔΝΤ ενισχυμένου στο πρόγραμμα, «μαζί με τις πιεστικές, συχνά υπερβολικές απαιτήσεις του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ