Κάνοντας λόγο για «μεγάλης κλίμακας λάθη» στην κρίση των δικαστών, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απαλλαγής του Σέρβου υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι από το σύνολο των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στους πολέμους της δεκαετίας του ’90 στα Βαλκάνια.

«Το γραφείο μου αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Σερζ Μπραμέρτζ. «Θεωρούμε ότι υπήρξε μια ουσιαστική αποτυχία, από την πλειοψηφία των δικαστών, στην άσκηση του δικαστικού καθήκοντός τους» επισήμανε.

Ο Μπραμέρτζ υποστηρίζει ότι οι δικαστές αγνόησαν μεγάλο μέρος από τις αποδείξεις σε βάρος του Σέσελι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Αυτό οδήγησε την πλειοψηφία να πιστέψει αδικαιολόγητα ότι: η εκδίωξη πολιτών ήταν μια ανθρωπιστική πράξη, οι εμπρηστικοί λόγοι ήταν απλώς μια ενίσχυση του ηθικού των σερβικών δυνάμεων και η ανάπτυξη δυνάμεων εθνοκάθαρσης ήταν ένα μέτρο για την προστασία του σερβικού πληθυσμού» ανέφερε ο εισαγγελέας.