Μετά το «πράσινο φως» από το Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τα δύο «έυκολα» – πολιτικά – νομοσχέδια για την ενίσχυση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και τον επαναπατρισμό των αδήλωτων κεφαλαίων Ελλήνων.

Τα δύσκολα έπονται. Κι αυτά δεν είναι άλλο από τη μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων και την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας γικα όλους (μισθωτούς, επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους, αγρότες).

Το πρώτο, το οποίο τιτλοφορείται «Κίνητρα για τραπεζικές συναλλαγές και πλαστικό χρήμα», προβλέπει ότι για τον υπολογισμό της μείωσης του φόρου λαμβάνονται υπόψη όλες οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών συναλλαγών, από την πληρωμή λογαριασμών ως την καταβολή τόκων δανείων, και όλες οι συναλλαγές που γίνονται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση της κάρτας, όπως είναι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι αλλά και κάτοικοι νησιών και απομακρυσμένων περιοχών.
Για όλους όσοι ξεπερνούν το όριο συναλλαγών μέσω τραπεζών ή καρτών από το μίνιμουμ 15% ως το 40% του εισοδήματός τους που προβλέπει ο νόμος θα έχουν έξτρα αφορολόγητο το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι διττός:
από τη μία να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη να δημιουργηθεί η πρώτη σύγχρονη ηλεκτρονική βάση «λειτουργίας εισοδήματος». Δηλαδή, η ηλεκτρονική βάση ελέγχου που μελλοντικά μπορεί να απελευθερώσει τους φορολογουμένους από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακόμη και από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Ο πολίτης θα μπορεί ουσιαστικά να συμπληρώνει τη δήλωσή του δηλώνοντας μόνο τον αριθμό της κάρτας του, όπου θα έχουν καταγραφεί όλες οι δαπάνες.
Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται «Κίνητρα για τον επαναπατρισμό αδήλωτων κεφαλαίων», έχει ως βασική διάταξη την απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις όλων όσοι δηλώσουν (αδήλωτα) εισοδήματα παρελθόντων ετών στην Εφορία.
Σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο που αναλογούσε στο έτος που έβγαλαν τα χρήματα με μεγάλες εκπτώσεις αν τα καταθέσουν στις ελληνικές τράπεζες ή τα επενδύσουν στην Ελλάδα.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα και κεφάλαια που συνδέονται με «ξέπλυμα χρήματος».


Τα «αγκάθια» της αξιολόγησης
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ oι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις είναι:
1. Μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το Ασφαλιστικό.
2. Βήματα προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (μέρος της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων).
3. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια («non performing loans») εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ηδη με την εφαρμογή της πρώτης δέσμης προαπαιτουμένων εγκρίθηκαν νόμοι για τους πλειστηριασμούς. Ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα οφείλει να λάβει μέτρα για να διευκολύνει περαιτέρω την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες μπορούν να επιλύσουν ταχύτερα τα προβλήματα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που εν τέλει είναι καλό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Τέλος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στους συναδέλφους του ολλανδούς βουλευτές ότι «όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 14ης Αυγούστου (και σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί να συζητηθούν πιθανά επιπλέον μέτρα που θα κρατούν σε βιώσιμο επίπεδο τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ελλάδας», δηλαδή το χρέος.

HeliosPlus