Η «Τέχνη του Πολέμου», το κλασσικό έργο που αποδίδεται στον αρχαίο Κινέζο Σουν Τζου, αποτελεί ένα κείμενο στρατηγικής που κατά καιρούς αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλούς, είτε στρατιωτικούς, είτε διπλωμάτες, είτε πολιτικούς, είτε επιχειρηματίες, ακόμα και σε στελέχη διαφόρων εταιρειών.

Μπορεί κάλλιστα να φανεί χρήσιμο στην ίδια την καθημερινότητα πολλών και άρα αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον κατάλληλο και χρήσιμο οδηγό πολλών. Η μύηση στην τέχνη του πολέμου είναι μια διαρκής διαδικασία και σε αυτήν μας…«οδηγούν» μέσα από μια ιδιαίτερα πετυχημένη και ξεχωριστή μετάφραση του κλασικού έργου«Η τέχνη του πολέμου»οι διακεκριμένοι καθηγητές Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος.

Το βιβλίο που παρουσιάζεται στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται κριτικά η θεωρία νίκης του Σουν Τσου, η συνεισφορά της στη στρατηγική και η επιρροή της μέχρι σήμερα. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τη σχολιασμένη μετάφραση της Τέχνης του Πολέμου.

Βασισμένη στις δέκα καλύτερες αγγλικές μεταφράσεις του έργου, η ελληνική μετάφραση (εκδόσεις Δίαυλος) συνοδεύεται από εκτεταμένα επεξηγηματικά σχόλια με χρήση αρχαίων και σύγχρονων ιστορικών παραδειγμάτων, καθώς και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράρτημα:Η Τέχνη του Πολέμου για στελέχη επιχειρήσεων.

Έγραψαν για το πρωτότυπο:«Αν δεν το είπαν ο Θουκυδίδης, ο Σουν Τσου και ο Clausewitz μάλλον δεν αξίζει να ειπωθεί» (Colin Gray, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής & Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Reading) και Η Τέχνη του Πολέμουείναι εξίσου πολύτιμη σήμερα όσο και όταν γράφτηκε (Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ,Εγχειρίδιο Δόγματος 1: Διεξαγωγή Πολέμου).

Για το βιβλίο των κκ. Πλατιά (Καθηγητή Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά) και Κολιόπουλου (επίκουρου Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) θα μιλήσουν, ο πρύτανης του Παντείου, Γρηγόριος Τσάλτας, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής του Παντείου και πρώην υπουργός Παιδείας, ο Ανδρέας Ηλιόπουλος, αντιστράτηγος, διοικητής ΑΣΔΕΝ, πρώην διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην πρύτανης και ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Παντείου, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Το 2013 ο Αρχηγός του Επιτελείου Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριέλαβε το βιβλίο τους Thucydides on Strategy (London – New York: Hurst – Columbia University Press, 2010) στον κατάλογο των 12 βιβλίων που προτείνει για μελέτη
στον τομέα της στρατηγικής.

Η παρούσα μετάφραση, όπως σημειώνουν στον πρόλογό τους οι συγγραφείς, βασίστηκε «πέρα από τη μετάφραση του Giles, σε εννέα άλλες μεταφράσεις του κειμένου του Σουν Τζου στα αγγλικά, που θεωρήσαμε ως τις καλύτερες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα κείμενο που να έχει ροή και συνοχή και που να είναι προσαρμοσμένο στον σύγχρονο αναγνώστη».

Οι κκ. Πλατιάς και Κολιόπουλος προσπαθήσανε με την πολύ κοπιαστική και ιδιαίτερα επιμελή εργασία τους να δώσουν ένα κείμενο στρατηγικής και όχι ένα απλά φιλολογικό κείμενο, κάνοντας επίκαιρο ένα μεγάλο έργο που αποτελεί και οδηγό για πολλούς.