Τη ζωή τους έχασαν 65 νεαρές στη Σουζιλάνδη που μεταφέρονταν -στο πίσω μέρος ανοικτού φορτηγού- στο παλάτι του βασιλιά της χώρας για τον «Χορό των Καλαμιών», στον οποίο κάθε χρόνο κοπέλες χορεύουν γυμνόστηθες μπροστά στον μονάρχη. Τις πρώτες ώρες, ακόμη και αναφορές για το τραγικό δυστύχημα συναντούσαν «δυσκολίες» να βρουν το δρόμο τους για τη δημοσιότητα.
Το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες κορίτσια ταξίδευαν προς το παλάτι για να χορέψουν στην ετήσια εκδήλωση για ανύπανδρες γυναίκες. Οι περισσότερες κοπέλες που συμμετέχουν κάθε χρόνο ελπίζουν πως θα ξεχωρίσουν και θα επιλεγούν από το βασιλιά για να «εμπλουτίσουν» τη λίστα με τις συζύγους του – ο Μσουάτι Γ’ έχει «ανακαλύψει» 13 από τις συζύγους του στην τελετή.
Σύμφωνα με την οργάνωση Δίκτυο Αλληλεγγύης Σουαζιλάνδης (SSN), κίνημα υπέρ κατάλυσης της απόλυτης μοναρχίας στη χώρα, οι κοπέλες στο τραγικό δυστύχημα Επέβαιναν στο πίσω μέρος ενός ανοικτού φορτηγού το οποίο προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο όχημα στη λεωφόρο που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Μπαμπάν και Μαντζίνι.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι 65 κορίτσια σκοτώθηκαν στο τροχαίο αυτό. Θέλουμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους» ανακοίνωσε το SSN.
Οι αρχικές αναφορές, από την ίδια οργάνωση, μιλούσαν για τουλάχιστον 38 θύματα.
Στο περιθώριο εγκαινίων εμπορικής έκθεσης στο Μαντζίνι, ο βασιλιάς Μσουάτι Γ’ έκανε λόγο για «τραγωδία για τη χώρα». «Θέλω να διαβεβαιώσω τις οικογένειες των θυμάτων ότι η χώρα θα τις στηρίξει μέχρι τέλους. Κι αν για τις τραυματίες χρειάζονται νέες θεραπείες, θα τις μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι» δήλωσε.
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το τραγικό περιστατικό, ο Μσουάτι δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των θυμάτων. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χουλεκάνι Μάμπα επίσης περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι «υπάρχουν θάνατοι», χωρίς να ανακοινώσει τον απολογισμό των θυμάτων.
«Όι νέες κοπέλες εκείνη την ώρα εκπλήρωναν το βασιλικό τους καθήκον. Υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούνται πριν δώσουμε στη δημοσιότητα τις πληροφορίες αυτές» ανέφερε.
Η είδηση του πολύνεκρου τροχαίου δεν μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να πάρουν φωτογραφίες από το σημείο του φοβερού τροχαίου, σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο.
Ο Χορός των Καλαμιών, η πιο δημοφιλής λαογραφική εκδήλωση, διαρκεί οκτώ ημέρες και προσελκύει ετησίως έως και 40.000 νέες κοπέλες που παρελάσουν στολισμένες με φούντες στα εθνικά χρώματα αφήνοντας να διακρίνεται το γυμνό στήθος τους.
Ο Μσουάτι Γ΄στέφθηκε βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του το 1982. Κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης από το 1986 με τη στήριξη ενός φιλοβασιλικού κοινοβουλίου σε μια χώρα όπου ο πολυκομματισμός παραμένει απαγορευμένος.