Τη στιγμή που αναζητούνται χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κω η Τράπεζα Πειραιώς με επιστολή της ζητά την επιστροφή του ακινήτου «Κάπτεν Ηλίας» από την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η τράπεζα στην επιστολή επιρρίπτει ευθύνες στην υπουργό για το ότι παρά την προφορική συμφωνία τους, αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση για να αναλάβει τη νόμιμη διαχείριση του κτιρίου και να καθοριστεί υπεύθυνος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στις 17.2.2015 σας αποστείλαμε σχέδιο σύμβασης χρησιδανείου για την παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω ξενοδοχείου (κι αφού εν τω μεταξύ είχαμε προβεί σε όλες τις ενέργειες για την ασφάλισή του έναντι αστικής ευθύνης) προκειμένου να μελετηθεί από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου σας και να υπογραφεί. Τελικά, όμως, παρά την προφορική μας συμφωνία και παρά την εγκατάσταση προσφύγων, η σύμβαση χρησιδανείου δεν υπεγράφη, από λόγους που δεν αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς».
Σημειώνεται επίσης ότι η τράπεζα «αποδέχθηκε να παραχωρήσει άνευ ανταλλάγματος το εν λόγω ακίνητο, θέλοντας να συνεισφέρει σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
Τονίζεται ακόμη ότι στις 3 Ιουνίου στο πλαίσιο σχετικής υπόδειξής της εστάλη στον κ. Νίκα, νομικό σύμβουλο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η σύμβαση χρησιδανείου προς υπογραφή από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να προχωρήσουν οι αρμόδιες Αρχές στη νόμιμη διαχείριση του κτιρίου και να καθοριστεί ο υπεύθυνος, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε να υπογράψει, επισημαίνοντας ότι διαφωνεί με την απόφασή σας.
Τελικά η τράπεζα ανακοίνωσε ότι «δεν συμφωνούμε στη συνέχιση της χρήσης του κτιρίου του ξενοδοχείου «Captain Elias» ως χώρου παραμονής προσφύγων, καθώς δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις, που έχουν ταχθεί (ενδεικτικά δεν υπεγράφη η σύμβαση δανείου, ούτε εξασφαλίστηκε η νόμιμη χρήση του κτιρίου, με ενέργειες της Πολιτείας). Είναι προφανές ότι απεκδυόμαστε κάθε ευθύνης για το παρελθόν ή το μέλλον και ζητούμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες για την απόδοση του χώρου στην Τράπεζα Πειραιώς».
Η επιστολή κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω και στον Δήμο Κω.
Για το θέμα ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «Οι εγκληματικές ευθύνες της κυρίας Χριστοδουλοπούλου αλλά και του κρυπτόμενου τοπικού συνεταίρου της στην προσπάθεια δημιουργίας γκέτο παράνομων μεταναστών στην πόλη της Κω είναι πλέον ξεκάθαρες. Αποδεικνύεται ότι εγκατέστησαν τους παράνομους μετανάστες σε ένα ακατάλληλο κτίριο, ενεργοποίησαν μια υγειονομική βόμβα και τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας σε άλλους τη διαχείριση ενός προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών».
Και πρόσθεσε: «Αυτά τα απίθανα άτομα δεν είναι μόνο ανεύθυνα, είναι και επικίνδυνα. Έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να δημιουργήσουν στρατόπεδο παραμονής παράνομων μεταναστών στην Κω, κόντρα στη θέληση των πολιτών του νησιού, κόντρα σε κάθε λογική. Αν ήταν στο χέρι τους θα εμπόδιζαν και την άφιξη του πλοίου και την ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, που είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» κάνοντας παράλληλα λόγο για μια περιθωριακή μειοψηφία που επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της σε ένα ολόκληρο νησί.
Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε επιπλέον ότι «μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς είναι όμως έκθετη. Τόσο η ίδια όσο και ο κρυπτόμενος τοπικός συνεταίρος της. Ο Δήμος Κω, όπως έχει ανακοινώσει, θα καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά για να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την ανεξέλεγκτη λειτουργία του «Κάπτεν Ηλίας», για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Όπως είχαμε πει, το «Κάπτεν Ηλίας» θα κλείσει και η ομαλότητα στην περιοχή της Λάμπης θα αποκατασταθεί πλήρως. Δεν κάνουμε πίσω και κανείς δεν μπορεί να μας τρομοκρατήσει. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους».