Νέοι κανόνες εμπλοκής για απρόσμενες κρίσεις, που θα αποδέχονται αμοιβαία Ρωσία και NATO, «είναι απαραίτητοι» για να μειωθεί ο κίνδυνος πολέμου, τονίζουν 14 πρώην υπουργοί Άμυνας.

Τόσο η Ρωσία όσο και το NATO κλιμακώνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και περιστατικά όπως οι επαφές μαχητικών αεροσκαφών εν πτήσει αυξάνονται.

Το ινστιτούτο, μέλη του οποίου είναι 14 πρώην υπουργοί —ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Φόλκερ Ρούε καθώς και ομόλογοί τους από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία— τονίζει ότι είναι απόλυτη ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες για τις επικοινωνίες στη θάλασσα και στον αέρα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το European Leadership Network, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα «ατύχημα» που «θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επιδείνωση της κρίσης» ή ακόμη και «μια στρατιωτική σύγκρουση».

Το ινστιτούτο, που εδρεύει στο Λονδίνο, σημείωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι και οι δύο πλευρές εκπαιδεύονται για έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Τόνισε πως έχει καταγράψει 66 «στενές επαφές» των ρωσικών και των νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς και μεταξύ των ρωσικών, των σουηδικών και των φινλανδικών δυνάμεων. Το NATO θεωρεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία εταίρους.

Το ινστιτούτο άρχισε την καταμέτρηση τον Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία. Έναν μήνα αργότερα, ξέσπασε ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό.

Μια τέτοια συμφωνία, που θα μπορούσε να βασιστεί στην αντίστοιχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, θα ορίζει ποιες ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται, όπως για παράδειγμα οι προσομοιώσεις επίθεσης κοντά σε πλοία ή αεροσκάφη της άλλης πλευράς, τονίζει το ινστιτούτο.

Εάν γίνονται τέτοια γυμνάσια ή χρήση πραγματικών πυρομαχικών, είναι ανάγκη να αποστέλλονται έγκαιρες προειδοποιήσεις, να υπάρχουν συμφωνημένες συχνότητες ραδιοεπικοινωνίας κι ένας κώδικας σημάτων, κατά τις προτάσεις του ινστιτούτου.

Το NATO έχει αναστείλει πλήρως κάθε πρακτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά μπορούν ακόμη να συγκαλούνται συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Τα αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας τον Μάρτιο ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιδείξεις ισχύος του Κρεμλίνου μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. Στο πλαίσιο τους τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Βόρειος Στόλος, κοντά στη Νορβηγία, κράτ0ς μέλος του NATO.

Το NATO έχει επίσης πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια, αν και όχι της ίδιας κλίμακας μέχρι τώρα, στην ανατολική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής. Μαζί με τους εταίρους του, το Σύμφωνο θα αρχίσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της τελευταίας δεκαετίας και πλέον τον Οκτώβριο.

Κατά την έκθεση, καταγράφεται πλέον ένας «κύκλος δράσης-αντίδρασης» ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία κι αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει.

«Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα διεθνών κρίσεων και εντάσεων που απέκτησαν ορμή αφ’ εαυτών και οδήγησαν σε σύγκρουση ακόμη και σε περιπτώσεις που καμιά πλευρά δεν την επιδίωκε», τονίζεται στην έκθεση.

Το NATO απέρριψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα την εκτίμηση ότι τα στρατιωτικά του γυμνάσια καθιστούν πιο πιθανό τον πόλεμο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η Ρωσία προγραμματίζει να πραγματοποιήσει δεκαπλάσιες στρατιωτικές ασκήσεις φέτος από τις δικές του.