Την επόμενη φορά που θα βαρεθείτε να πάρετε το ξεσκονόπανο ανά χείρας, σκεφτείτε απλά ότι «συγκατοικείτε» με 9.000 μικρόβια! Αυτό διαπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπόλντερ, οι οποίοι ανέλυσαν σκόνη από 1.200 νοικοκυριά από όλη την χώρα.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society: B» οι τύποι των βακτηρίων και των μυκήτων διέφεραν από σπίτι σε σπίτι ανάλογα με την τοποθεσία του, με το ποίοι ζούσαν σε αυτό όπως επίσης και με το αν υπήρχαν κατοικίδια.
Αποκαλύπτοντας ένα βακτηριακό «θηριοτροφείο»
Για τη μελέτη της βακτηριακής «ζούγκλας» της οικιακής σκόνης, επιστρατεύτηκαν περί τους 1.200 εθελοντές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι κλήθηκαν να αποστείλουν δείγμα σκόνης από τα σπίτια τους στο εργαστήριο προς ανάλυση. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τους ζήτησαν να συλλέξουν δείγμα σκόνης από «ξεχασμένα» σημεία του σπιτιού όπως π.χ. από το επάνω μέρος της κάσας της πόρτας.
Aπό την γενετική ανάλυση των απεσταλμένων δειγμάτων φάνηκε ότι στον χώρο του σπιτιού μας τελικά χιλιάδες μικροοργανισμοί κάνουν… πάρτι! Βάσει των ευρημάτων, ένα μέσο σπίτι διαθέτει περισσότερα από 2.000 είδη μυκήτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και τα είδη που ευθύνονται για την δημιουργία της αντιαισθητικής μούχλας (π.χ. Aspergillus, Penicillium, Alternaria και Fusarium). Σε αυτό ωστόσο καθοριστικό ρόλο έπαιζε η θέση της οικίας.
«Στην περίπτωση των μυκήτων, τα περισσότερα είδη που συναντάμε εντός του νοικοκυριού προέρχονται από έξω» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Νόα Φίρερ. «Εισέρχονται στο σπίτι κολλώντας στα ρούχα μας ή από ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα. Για τον λόγο αυτόν, η καλύτερη πρόγνωση ως προς τον τύπο των μυκήτων που φιλοξενούμε στο σπίτι μας βασίζεται στην τοποθεσία του ίδιου του σπιτιού».
Μέρος της ζωής τα βακτήρια
Οι ερευνητές κατέγραψαν κατά μέσο όρο 7.000 διαοφορετικά είδη βακτηρίων ανά οικία. Κάποια από αυτά μάλιστα όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος σχετίζονταν με το ανθρώπινο δέρμα.
«Εντοπίσαμε συγκεκριμένα βακτήρια σε σπίτια όπου έμεναν μόνο γυναίκες και άλλα σε σπίτια όπου έμεναν μόνο άνδρες» αναφέρει ο δρ Φίρερ. «Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα βακτήρια τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο γυναικείο ή αντίστοιχα στο ανδρικό σώμα. Επιπλέον, ένας σκύλος ή μια γάτα στο σπίτι παίζει επίσης ρόλο ως προς το βακτηριακό “αποτύπωμα” του σπιτιού».
«Ο κόσμος παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα βακτήρια που εντοπίζονται στο σπίτι του. Άλλωστε μας περιβάλλουν, βρίσκονται στο δέρμα μας, στο σπίτι μας – και τα περισσότερα από αυτά είναι ακίνδυνα. Πρόκειται απλά για ένα δεδομένο στοιχείο της ζωής, ότι βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από τα βακτήρια αυτά» καταλήγει ο ειδικός.