Δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όπως συνέβη και στις προηγούμενες, τον Ιανουάριο του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.
Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια παρά τη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Με στήριξε ο Πρωθυπουργός και με τίμησε και τον ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν είμαι κλασικός πολιτικός. Έχω μια τεχνογνωσία, μια αίσθηση της κοινωνίας, και προφανώς γνωρίζω ότι κάθε απόφασή μου έχει μια πολιτική βάση. Αλλά είχα δηλώσει από τη στιγμή που είχα εκλεγεί βουλευτής ΔΗΜΑΡ ότι δεν είμαι πολιτικός, είμαι δάσκαλος».

Πρόσθεσε ότι «δεν κατέβηκα στις εκλογές του 2015 με τη ΔΗΜΑΡ και δεν θα κατέβω και τώρα στις εκλογές. Άρα λοιπόν δεν έχει να κάνει με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο και τιμώ και θεωρώ κεφάλαιο πολιτικό το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, και παραμένω στη διάθεση της Πολιτείας μετά τις εκλογές να ξαναδούμε εάν και εφόσον και ίσως και μπορεί να συμβεί με τη νέα κυβέρνηση οποιαδήποτε μορφή συμβολής μου».

Το τέλος της Μεταπολίτευσης και ο μύθος της ισότητας στην παρανομία

Εξέφρασε την άποψη ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι και το τέλος της Μεταπολίτευσης, δηλαδή θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και πιστεύω θα αλλάξουν τα πολιτικά μυαλά όλων όμως, διότι οι πολίτες παράγουν το πολιτικό σύστημα· δεν αυτοδιορίζεται το πολιτικό σύστημα. Αρα αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε μια ιδιόμορφη χώρα, ότι δεν χρειάζεται όρια, κανόνες και τέτοια νομίζω ότι θα πληρώσουμε πολύ σκληρά το τίμημα. Και αυτό το σκληρό τίμημα είναι εθνική καταστροφή. Αν αντίθετα πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε κανόνες, να συνεργαστούμε, να σκεφτούμε σοβαρά, να φτιάξουμε ένα κράτος που θα έχει σταθερές και θα αλλάζει ένα μικρό ποσοστό ανάλογα με την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι επί επτά μήνες τόσο η φυσική και πολιτική ηγεσία όσο και ο κάθε αστυνομικός ξεχωριστά έδωσαν αγώνα για να δείξουν πως η σχέση με τον πολίτη δεν είναι εκείνη που έλεγαν κάποιοι ότι υπάρχει.

Επίσης σημείωσε πως «ισότητα στην παρανομία» δεν υπάρχει, επισημαίνοντας: «Εξακολουθούνε να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται κράτος, δεν χρειάζεται αστυνομία, δεν χρειάζεται δικαιοσύνη, υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις από τη Μεταπολίτευση. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές. Και πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι όταν παρανομεί, παρανομεί, και η θεωρία της ισότητας στην παρανομία τελειώνει και αυτή. Πιάνεις έναν έμπορο που κλέβει και σου λέει “ναι, αλλά κλέβει και η Ζίμενς”. Δεν υπάρχει αυτή η ισότητα στην παρανομία. Πρέπει να συλληφθούν και οι μεν και οι δε».

Για τις εκλογές

Αναφέρθηκε και στον ρόλο των ψηφοφόρων λέγοντας πως είναι στο χέρι τους τι θα επιλέξουν στις κάλπες και εναπόκειται σε αυτούς με ποιο σκεπτικό θα ψηφίσουν και πως θα τους ελέγξουν με διαδικασίες που παραπέμπουν στη «δημοκρατία της εγγύτητας» σημειώνοντας: «Μήπως και αν κάναμε 40 χρόνια να καταστρέψουμε τη δημοκρατία ίσως σε λιγότερα καταφέρουμε και τη φτιάξουμε. Αρα αν θέλουμε να αλλάξουμε, είτε είναι Πανεπιστήμια είτε είναι Αστυνομία είτε είναι μίντια είτε είναι κόμματα κ.λπ., πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον, αυτή είναι η δημοκρατία».

Στη συνέχεια άφησε αιχμές επισημαίνοντας πως «αν θέλει ο καθένας να κρατάει το κεκτημένο του, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό δημιουργηθεί από παράνομες και παράτυπες διαδικασίες, και αν θέλουμε να έχουμε ανολοκλήρωτο κράτος γιατί σε αυτή τη χώρα έχουμε συνομοσπονδία κρατιδίων, δεν έχουμε κράτος, έχουμε το κράτος των δικαστών, το κράτος των πανεπιστημιακών, το κράτος των βουλευτών, το κράτος των συνδικαλιστών, δηλαδή διάφορα κρατίδια τα οποία το καθένα θέλει να έχει το δικό του νόμο και όχι τον ένα νόμο. Ένας είναι ο νόμος. Μια είναι η ελευθερία».

Επιπροσθέτως υπογράμμισε: «Έχω πει πολλές φορές ότι πρώτα πρέπει να κάνει ένα σοβαρό κράτος, μετά να θεμελιώσεις τους θεσμούς της δημοκρατίας και μετά να προχωρήσεις στο χρωματισμό που θες να δώσεις σε όλο αυτό. Εννοώ ιδεολογικό και πολιτικό».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν θέλει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά.