Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί επαναληπτικές εκλογές ακόμα και σε περίπτωση που οι επερχόμενες κάλπες δεν επιτρέψουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, τόνισε στο κεντρικού δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ θετικός σε νέα μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όμως απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια για την ενδεχομένως αναγκαία συνεργασία με άλλα κόμματα, παρά το γεγονός ότι άλλα επιφανή στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, έχουν απορρίψει τυχόν σύμπραξη με τη ΝΔ, Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε υποθετικά σενάρια», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος περιμένει να δει πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό.

Σχετικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπαση του κόμματος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης επισήμανε: «Αρχικά δεν θεωρώ πως υπάρχει εμφύλιος στο κόμμα, υπάρχει μία αποχώρηση και αυτό είναι δικαίωμά τους αλλά συγκρούσεις και πολεμική δεν υπάρχει. Στον εμφύλιο άλλωστε συμμετέχουν δύο πλευρές. Εμείς δεν θα μπούμε σε τέτοια διαδικασία καθώς θέλουμε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και καλούμε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος της και πιστεύω πως θα «συνέλθει». Η στάση τους είναι λογική καθώς επιθυμούν να συσπειρώσουν το σώμα του νέου κόμματος».

Για το εάν και πόσο θα κοστίσει το πολιτικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φλαμπουράρης παρατήρησε: «Αυτό θα φανεί στις κάλπες. Η δική μας εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μία κυβέρνηση πολιτικής σταθερότητας που θα επανεκκινήσει την οικονομία, αξιοποιώντας την πρόσφατη συμφωνία, η οποία βέβαια έχει και μελανά σημεία.

Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε για κάτι τέτοιο. Θεωρούμε πως είμαστε μία δύναμη την οποία ακόμη εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δώσαμε μάχη για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Σήμερα δεν είναι τυχαίο πως είμαστε ο στόχος όλων των επιθέσεων και νομίζω πως με αυτό και μόνο το στοιχείο θα μας τιμήσει για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Φλαμπουράρης διέψευσε κατηγορηματικά την καταγγελία της Προέδρου της Βουλής πως της είχε ζητήσει πιο χαλαρή διαχείριση της κλήσης του Γιάνη Στουρνάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εκφράζοντας μάλιστα με τον πλέον έντονο τρόπο τη «λύπη» του για τις ενέργειες της κ. Κωνσταντοπούλου.

«Αυτά που είπε η κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα […] Έχει φανταστεί πολλά, δεν θέλω όμως να συνεχίσω», είπε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Αρνήθηκε να να σχολιάσει γενικότερα τη στάση της ΠτΒ, λέγοντας λιτά πως «ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει και κάνει».

Πολύ πιο σκληρή ήταν όμως η τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση ο πρώην υπουργός Οικονομικός να γίνει ξανά δεκτός στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον κάλεσε κανείς να γυρίσει;», διερωτήθηκε λέγοντας μάλιστα με νόημα πως «δεν υπάρχει ουδείς πιο αχάριστος από τον ευεργετηθέντα».

Αναφορικά με το μνημόνιο, ο επισήμανε: «Θα εφαρμοστεί η συμφωνία που έχουμε υπογράψει αλλά παράλληλα θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τους μη έχοντες. Τα 3 εκατ. στρέμματα του ελληνικού δημοσίου θα δοθούν στους αγρότες. Δεν αναφέρω πως θα αναιρέσουμε νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά έχουμε ήδη ρεαλιστικές προτάσεις και υλοποιήσιμα σχέδια για τα ασθενή στρώματα. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτήσουμε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά και πραγματική μείωση της ανεργίας».

Σε ερώτημα το οποίο τέθηκε για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τα μέτρα της συμφωνίας εάν μετά τις εκλογές είναι αντιπολίτευση, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε: «Δεν περνάει από το μυαλό μας μία τέτοια περίπτωση. Δεν μιλώ για αυτοδυναμία, αλλά είναι αδύνατο να απαντήσω σε ένα υποθετικό ερώτημα. Για να ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι δυνατό να μη στηρίξουμε κάτι που έχουμε οι ίδιοι φέρει στη Βουλή».

Για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός επικρατείας σημείωσε: «Είμαστε οι μόνοι που κάναμε ουσιαστική διαπραγμάτευση και αυτή η διαδικασία μας έφερε αντιμέτωπους με ένα δίλημμα. Επιλέξαμε τη συμφωνία, παρά τα αρνητικά της, γιατί η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία».