Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit», ωστόσο συνέδεσε την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας με την πραγματική πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Ο Ντομπρόφσκις ερωτώμενος αν λόγω των επερχόμενων εκλογών υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα, απάντησε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, αλλά από την άλλη μεριά πρόκειται και για μια συμφωνία των πιστωτών με το ελληνικό κράτος, η οποία υπεγράφη προ ορισμένων ημερών και αυτό ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση.
Αυτή η συμφωνία είναι η βάση για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας και το κλειδί βρίσκεται -κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν- στο να θέσουν σε εφαρμογή οι ελληνικές αρχές τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, δεδομένου μάλιστα, ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τις υπερψήφισαν.
Στο ερώτημα αν είναι πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει μέχρι τον Οκτώβριο να αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, ο Ντομπρόφσκις είπε ότι τα αναγκαία και φιλόδοξα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ κάθε βήμα θα παρακολουθείται από τους θεσμούς και οι καταβολές των χρημάτων θα εξαρτώνται από το αν πράγματι θα υπάρχει πρόοδος.
Στην ερώτηση αν άλλαξαν ορισμένα πράγματα στις διαπραγματεύσεις με τον νέο υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτήρισε τον τελευταίο ιδιαίτερα επαγγελματία και πιο συνεργάσιμο από τον προκάτοχό του, δεδομένου ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατεγράφη μια αλλαγή, η οποία κατέστησε δυνατή την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ξεπεράστηκαν πάμπολλα εμπόδια κατά τις συνομιλίες. Ο Ντομπρόφσκις, μάλιστα, επαινεί τον κ. Τσακαλώτο για το θετικό του ρόλο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας αν πρόεκυψε συμφωνία λόγω της σκληρής στάσης της γερμανικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε αρνητικά. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων -παράλληλα με την αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης- έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά μέτρων που είχαν προτεραιότητα.
Στο ερώτημα που βλέπει εμπόδια για την έγκαιρη καταβολή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Ντομπρόφσκις απάντησε, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο τους περασμένους μήνες ήταν η οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα καθώς και η έλλειψη ρευστότητας. Με το νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων ESM, η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στο μονοπάτι της σταθερότητας. Το αν θα τεθούν στη διάθεσή της τα προβλεπόμενα κεφάλαια εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το εάν οι ελληνικές αρχές συμφωνήσουν γρήγορα.
Η Κομισιόν κάνει όλα όσα περνούν από το χέρι της, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Προτάθηκε συγκεκριμένα να τεθούν στη διάθεση ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ ταχύτερα από το σύνηθες, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται και τις ανάλογες τεχνικές υποδομές.
Η Κομισιόν παρέχει σε χώρες όπως η Ελλάδα τεχνική βοήθεια για δομικές μεταρρυθμίσεις με αιτήματα για ουσιαστική προσπάθεια αξιοποίησης των χρημάτων της Ε.Ε. Μια τέτοια βοήθεια παρέχεται από την Κομισιόν και στην περίπτωση δημιουργίας ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος ή της καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς.